19 June 2013

Cara Merawat Muka Berjerawat - Final Solution

Assalammualaikum...

 
Ouchhh...Tetibe nak cakap pasal kecantikan lak... Cettt... Takdelah, kulit Mrs. Yan bukan cantik sangat pun sampai nak kongsi-kongsi tip bagai. Sebenarnye nak cite pasal pengalaman Mrs. Yan. Muka memang dari sekolah takdelah hebat sangat berjerawat ni. Tumbuh 1-2 biji,errrrr...maybe penah 3,4,5 biji, tapi pastuh tinggal kesan kira biasela kan.
 
Tapi nak dijadikan cerita, dalam tahun 2008, Mrs. Yan kena jerawat, tapi teruk, dia kecik-kecik bukan jerawat batu tapi penuh kat muka. Macam gambar kat bawah ni...
 
 Sumber : Mr. Google
 
Sumber : Mr. Google
 
Ye... serius tak tipu. Gambar lama da takde... Masa tuh Allah jela yang tau macam mana perasaan. Maybe sebab masa tuh Mrs. Yan jadi site clerk. Duduk mesti la dekat construction site kan. Habuk takyah cite la macam mana. Kalo kat Genting kita nampak kabus berarakan, tapi construction site kita nampak habuk berterbangan. Maybe kulit tak tahan, bakteria, habuk-habuk semua bersarang kat kulit muka, so tulah akibatnya...
 
Keadaan masa tuh, kulit gatal noksss... Gatal giler. Kalo korang tengok gambar kat atas tuh jerawat dia rapat-rapatkan, macam tuh la Mrs. Yan kena. Tau macam mana Mrs. Yan buat time gatal, letak ujung jari (kuku sebenarnye) kat antara jerawat-jerawat, pastuh tekan. Seksa weyyy... Masa tuh still pakai pencuci muka biasa. Try la pakai krim segala macam. Tapi sama gak. Lama gak la kena macam ni. Berbulan ok... Lagi guna pencuci ngan krim lagi teruk. Kulit kering, pedih. Pastuh lagi gatal... Sampai 1 masa, bila da tak tahan, Mrs. Yan garu je 1 muka. Ngeri ok. Imangine korang garu muka yang penuh jerawat kecik-kecik tuh... Nanges-nanges sebab stress gatal sangat. Bila air mata keluar, pedih sebab kulit dah luka.
 
Kalo kuar dating ngan Mr. Aid dulu, orang akan pandang macam pelik. Mesti dalam ati cakap bukan-bukankan... Hohohoho... Mesti orang cakap pompuan ni tak pandai jaga kulit. Hurrmmmm.... :( Sedara-mara semua cakap kesiannya kenapa jadi macam ni... Kebetulan masa tuh akak sedara bertunang, Mrs. Yan takmo amik gamba... Malu malu malu... Muka berkerak senang cite.
 
Jadinya, Mrs. Yan buat keputusan drastik, ececehhh... Mrs. Yan stop semua sabun dengan krim sebab semua bahan kimia. Mrs. Yan nekad nak ber'eksperimen' dengan kulit yang bertuah ni. Ada hikmah yang Allah nak tunjuk. Mrs. Yan yakin tuh. Dan Mrs. Yan niat nak kongsi dengan sesape yang ada masalah macam ni sebab Mrs. Yan da rasa macam mana tahap ketidakselesaannya (Hamekk ko panjang giler perkataannya)... 
 
Mrs. Yan g dapur, dan Mrs. Yan amik ni...
 
 
 
Madu Khaula
 
Last choice, ni je yang hati Mrs. Yan tergerak sebab madu antara penawar penyakit jugak... Ok, yakin, yakin... Malam sebelum tido, Mrs. Yan sapu kat muka... Ommangaihhh... Rasa manis, tapi bila sapu kat muka, pedih giler korang. Muka ni lepas sapu madu jadi panas je... Air mata ni sampai keluar la... Maybe sebab kulit Mrs. Yan dah luka. Pastuh bakteria dah penuh kat liang-liang roma kot. Sebab tak tahan sangat, jari-jari ni volunteer lak nak tolong garu sikit-sikit. Bangun pagi, Mrs. Yan basuh muka yang ada madu malam tadi, lap sikit-sikit, lepas tuh sapu balik madu, urut muka biar madu boleh meresap kat kulit, pastu basuh balik muka. Kesimpulannya, madu lah pencuci muka, madu lah krim kecantikan. Hehehehe... Nak g keje, sapu lite-lite je kat kulit. Memang tudung agak melekit la. Nampak tak selekehnye Kak Kiah ni... :) Tapi Alhamdulillah, jerawat da makin kecut, lepas tuh kulit bertambah kering ngan gelap macam terbakar. Tapi tak lama. Mrs. Yan sapu je terus kat muka. Lebih kurang 3minggu macam tuh, Mrs. Yan dapat balik macam kulit yang lama... :) 
 
Kalo sesape yang nak try, silalah. Tak kesah madu jenama ape pun, yang penting bukan madu yang murah yang dah campur gula tu ea... Sepanjang Mrs. Yan guna madu ni, takde lak kes muka bengkak kena hurung semut... Hohohoho... Jangan give up sebab healing process ni memang amik masa. Kita guna bahan semulajadi kan...
 
Kat bawah ni Mrs. Yan tulis khasiat madu untuk muka. Ni pun ihsan Mr. Google jugak.
 
- Mengangkat sel-sel kulit mati.
- Membersihkan kotoran yang pada wajah.
- Membuat kulit lebih cerah dan bersinar.
- Melembabkan dan menghaluskan kulit.
- Mencegah dan menghilangkan jerawat.
- Menyeimbangkan bakteria probiotik yang baik untuk tubuh dan kulit.
- Menjadi Anti-Aging dan memperlambat proses penuaan.
 
Sekarang ni je malas nak guna dah. Bila teringat, baru sapu kat muka. Maybe boleh apply kat kulit yang bermasalah gak kan... Tok korang, selamat mencuba la ea... :)
 
Takat muka jerawat 2-3 biji ape ade hal kan... Hohohoho...
 
-Thanks for reading-


2 comments:

mizzleenaothman said...

Insya Allah ada penyelesaian tu nanti macam akak dulu pun muka macam ni jugak .Yang penting setiap produk tu mesti selamat,berkesan dan semulajdi .Jemput datang blog yer.Semoga terjalin ukhwah .Tq

Yan|Aid said...

Alhamdulillah kak... pakai sebulan macam tu kulit muka ok... siap takde bekas jerawat lagi... sape yang jumpa yan masa muka berjerawat dulu mesti terkejut sebab tak nampak kesan :) murah n selamat.. nak kena rajin jer :)

Selamat berkenalan kak...

Post a Comment