15 May 2014

Restoran Aroma Hijrah, Shah Alam

15 MEI 2014
Assalammualaikum...

Hari ni Mrs. Yan nak cerita pasal nasi arab lagi. Kalo da memang favourite makan nasi arab tuh kan, semua tempat nak cuba. Jumaat ntah berapa haribulan ntah, Mrs. Yan ngan Nisa plan nak makan mee udang kat Salleh Stall Port Weld, Oasis Ara Damansara. Nak dijadikan cerita, punyalah kami ni menawaf keliling Oasis tuh tapi tak jumpa. Rupa-rupanya tempat dia agak tersorok pastu lagi sedey sebab restoran tuh dah tutup... Kesian kat kami ni... Kempunan nak makan mee udang yang ada udang besar-besar.

End up kami gi ke Shah Alam sebab time tuh ada pameran hiasan rumah kat Stadium Melawati. Tapi sepanjang dalam keta tuh dok bincang-bincang nak g pameran tuh ke tak. Sampai simpang kat Politeknik Shah Alam, Mrs. Yan teringat pasal Restoran Aroma Hijrah kat TTDI Jaya. Dari gi pameran tapi taktau nak beli apa bek kami gi makan... Huhuhuhu...

Mrs. Yan tak berapa ingat jalan tapi boleh la kalo nak redah... Sebelum ni penah g ngan family Mr. Aid. Naseb bek tak sesat... Kuikuikui... Sampai-sampai je tengok kat buku menu derang tutup time Solat Jumaat. So kena la makan cepat-cepat... Hahahaha... :)

 Deko dalam kedai... Ktorang duduk kt tempat bersila :)

Menu yang ada... Banyak choice dia kan :)

Mrs. Yan ngan nisa, Lamb kabsa

Kami amik medium lamb kabsa hari tuh kalo tak silap. Hebat tak 2 orang makan sedulang. Daging dia tak berapa banyak tapi cukup lah kalo nak abehkan sedulang ni... Kuikuikui... Overall sedap la dia punya kabsa. Sebab tuh berani nak suggest kat Nisa. Kalo rasa malas nak ke Saba Restaurant ke, nak ke Al-Rawsha yang jauh tuh, korang boleh gi Restoran Aroma Hijrah ni. Serius not bad. Rasa-rasa korang ktorang abeh tak makan ni :)








Tada... Muka Nisa semangat nak abehkan sedulang nasi


 Habis sedulang ko... Hebat tak hebat la makan berdua kan...


Tokeyy kedai yang Mrs. Yan lupa nak tanya nama :) Senyum je pakcik ni. Masa Mrs. Yan makan ngan family Mr. Aid, kami sempat jumpa wife pakcik ni... Ramah je siap tegur ktorang time tuh... Sweet tau :)

Kalo korang nak datang dalam kuantiti yang agak ramai pun boleh jugak Mrs. Yan rasa sebab kedai ni besar tau. tak silap dia amik dalam 4 kedai. Kalo tak silap la. Papepun boleh try call owner restoran ni dulu kayh.

Kalo korang nak try makan nasi arab kat sini boleh cari alamat kat bawah ni kayh :

Restoran Aroma Hijrah
No. 6-8, Jalan Opera U2/H
TTDI Jaya
40150 Shah Alam

Tel : 03-7832 1524
      012-6544 838
      012-6644 639

FB : www.facebook.com/aroma.hijrah

Waktu operasi :
Isnin - Thursday  11.00 pagi - 10.30 malam
Friday - Sunday   11.00 pagi - 11.00 malam
Cuti umum         11.00 pagi - 11.00 malam

Jumaat tutup waktu Solat Jumaat (1.15 petang - 2.00 petang)

-Thanks for reading-
 



11 May 2014

Al-Rawsha Restaurant, Kg Pandan

Assalammualaikum...

Kali ni Mrs. Yan nak cerita pasal berjimba-jimba makan nasi arab kat Al-Rawsha Kg. Baru. Mrs. Yan g ngan officemate Nisa, Nora ngan Kak Jue :)

Dulu Mrs.Yan penah gi Al-Rawsha kat Jalan Damai, Ampang. Sedap makan kat sana. Tapi lepas kat sana tutup, kami tak pernah lagi makan nasi arab Al-Rawsha. Kami g dekat Saba Restaurant, Cyberjaya pulak.

Perjalanan yang sungguh mencabar tok pegi ke sini. Disebabkan semua tak pernah g, Nisa penah g tapi tak ingat jalan sebab Nisa tak drive... Kekekeke... Kami pun menggunakan khidmat nasihat Mr. Google Map. Tapi cer korang bayangkan kalo da 3 map bukak serentak termasuk map kat keta, pastuh tambahan idea map dari penumpang-penumpang kereta yang ada... 'Rasa jalan ni dekat, rasa patut ikut jalan ni' (Mrs. Yan lettew). Sangat cemas ok situasi dalam keta. Kesian driver of the day, Ms. Nisa. Kami pusing-pusing KL dengan jalan yang agak jammed time tuh... Wahahahaha... Next time kita repeat lagi kayhh :)

 Nisa, Nora ngan Kak Jue in da house

 Yang kecik tuh pun menu. Kita boleh bawak balik buku menu kecik tuh.




 Lamb Madghud ngan Guteau Soiree. Lamb Madghud ni dia agak spicy compared dengan kabsa. Daging dia pun lembut jugak macam kabsa. Sape yang nak rasa lain sikit boleh try madghud. Mesti korang suka jugak. Mrs. Yan tak berapa suka mandy sebab daging dia kering. Hohohohoh...


Menu kami hari tuh:
1. 1 Set Gateau soiree, RM4.00
2. 2 Set Lamb Madghud Half Portion, RM60.00
3. Al-Rawsha Cocktail, RM12.00
4. 2 Hawaii Blended, RM28.00
5. Lemonade with Mint, RM10.00
6. Mineral Water Large, RM8.00  



Total semua skali kami makan RM120.00. Gambar kat atas tuh kaunter depan restoran. Sila abaikan pelayan-pelayan tuh semua ok :) Rasa nasi arab ni sama macam yang Mrs. Yan makan kt Jalan Damai... Tak ingat dah la exactly rasa dia tapi sedap la. Lagi 1, portion dia besar, kalo korang jenis tak makan nasi banyak, takyah la berangan nak makan sorang sepinggan. Portion yang kami amik masa ni lebih kurang 3 orang makan la.

Kalo korang nak datang kat sini, dia dekat dengan bulatan Kg. Pandan. Dibuka 24 jam kalo tak silap. Ada yang kata sampai pukul 2 pagi je. Papepun, kat bawah ni alamat dia :)
 
Al-Rawsha Restaurant
No. 8, Jalan Kampung Pandan
55100 Kuala Lumpur.  

Website: www.alrawshakl.com
Email: alrawsha.restaurant@gmail.com

Tel: 03-9200 6600
Fax: 03-9281 4585

-Thanks for reading-