20 July 2013

Convo Day, Dayah & Nazrol

Dewan Jubli Perak, Kuala Kangsar

Assalammualaikum...
Entry yang terakhir di Kuala Kangsar. Entry ni memang panjang ye. Dayah ngan Nazrol, konvo hari Ahad. Pepagi lagi dah start, around 7.30 pagi. Jadinya, Iwan dah hantar Dayah, ma, ngan abah pepagi ke Dewan Jubli Perak, pastuh balik homestay sambung tido. Mrs. Yan, Mr. Aid ngan Iwan gerak dalam pukul 9 pagi macam tuh. Mula la oprasi ktorang dok tergedik-gedik amik gambar dulu sebab ingatkan tak boleh masuk. Siap beli makanan lagi (perasaan perut harus diutamakan).

 Dewan Jubli Perak


Sedap gak kek dia

 Benda wajib ada masa konvo. Lelaki pun jadi mat bunga time nieh

Ada 1 cerita masa ktorang tengah beli makanan. Ktorang nampak ada brader ni dia jual ice blended guna susu kambing. Tapi ada flavor la. Minat nak beli. Ktorang pun tunggu. Derang baru nak start generator. Lama ktorang tunggu sampai Iwan dah abeh la makan dadih yang derang jual. Ktorang siap tengok budak Kolej Melayu Kuala Kangsar main ragbi lagi. At last sebab dah lama sangat tunggu, ktorang cakap nanti ktorang datang balik. Brader tuh pun macam dah pasrah dengan generator dia.

Pastuh Nazrol ngan Dayah lak sebok suruh ktorang masuk dalam dewan. Sebab tak lama lagi turn derang naik pentas. Try la naseb kot boleh masuk. Rupanya yang hado... Reason derang dewan dah penuh. Lama gak la ke hulu ke hilir dah macam orang apa ntah. At last nampak Dayah ngan Nazrol lepak ngan kawan-kawan derang kat toilet. Jadinya, secara tidak sengaja kami telah diseludup masuk ke dalam dewan tersebut. Wahahahaha... Duduk pun main selamba je ambik tempat orang. Bila dah masuk dalam tuh, ktorang tengok kat bahagian atas banyak je lagi kosong... Tipu sangat...

 Majlis Konvokesyen Kolej Komuniti Wilayah Perak kali ke-10


Congratulation korang

 Yang 3 orang ni nak gak gedik...

 Official photographer : karyacahaya STUDIO

 Bunga everywhere




Ada 1 part yang menyentuh hati masa majlis ni. Mrs. Yan tak ingat dari Kolej Komuniti bahagian mana dan jurusan apa. Tapi nama peserta ni dipanggil akhir sekali dalam senarai jurusan yang diambil. Apa yang buat kami tersentuh sebab nama pelajar tuh dimulakan dengan Allahyarham ..... Ibu kepada pelajar tersebut sangat tabah naik ke atas pentas dengan memakai jubah konvo untuk wakilkan arwah anaknya. Suddenly satu dewan bergema dengan tepukan semangat dari hadirin. Sangat strong ibu tersebut dan semoga roh anaknya ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Aminnnn...

Ok, berbalik kepada cerita brader yang jual Hi-goat ice blended tadi. Iwan lupa dia belum bayar lagi dadih yang dia makan kat gerai brader tuh masa nak tunggu dia siapkan Ice blended ktorang. Dia pun g balik ke gerai tuh sebab nak bayar. Untung-untung mana tau generator dah ok, boleh rasa ice blended. Tapi sadis giler sebab brader tuh gelak-gelak tengok duit RM1 yang Iwan bagi sebab tuh je rezeki dia tok hari tuh. Takpelah brader, ktorang doakan korang murah rezeki... Tapi yang tak best nya, kenapa ktorang yang kena hadap that situation. Sadis kot meniaga tapi dapat dugaan macam tuh.

Lastly, lepas Dayah ngan Nazrol settle amik gambar studio, sebelum balik ke PJ, family Mrs. Yan ngan family Nazrol g lunch sesama. Kami g ke 'lembah' balik. Siang memang meriah. banyak kedai bukak. Lepas tuh ada deretan kedai orang jual hasil kraftangan terutamanya labu sayong. Tapi bila malam, cuma deretan kedai yang kami dinner malam tuh je yang bukak. Dalam hati dah bunga-bunga sebab boleh la makan Pau Ibu lagi :)




Menu kami banyak gak. Disebabkan time tuh dah pukul 3 petang, pastuh mesti derang yang baru balik konvo tadi meluru ke sini jugak. Chenan terus meluru amik makanan dulu sebab takut abeh. Memang betul pun. Tak lama lepas tuh, makanan pun abeh. Orang ramai sangat. Ok, antara menu ktorang yang Mrs. Yan ingat:

- Ikan talapia bakar 2 ekor
- Ikan lebih kurang macam talapia gak saiz dia tapi taktau ikan apa 2 ekor... Hohohoho
- Tempoyak kepala ikan patin 2 ketul.
- Pajeri terung 1 pingaan
- Rebung masak lemak 1 pinggan
- Taugeh goreng 1 pinggan
- Ulam, sambal belacan, air asam
- Air oren 3 jug. 

Ada sayur lain gak tapi tak ingat dah. Total semua sekali dalam RM200 lebih kot. Sori sebab tak amik gambar banyak time ni. Lapa sangat dah rasa. Tok Chenan, terima kasih sebab open table. Lepas ni ktorang nak makan dekat Restoran Thai Chenan lak ea... :)


Sebelum balik, singgah beli Pau Ibu dulu

Abeh dah jalan-jalan Kuala Kangsar. Tapi yang takkan abeh kenangan yang ada. Banyak sebenarnya tempat yang menarik kat Kuala Kangsar ni. Rasa macam nak repeat balik je g sana sebab memang banyak lagi tempat yang ktorang tak sempat pegi. Dah alang-alang nanti boleh g Taiping lagi. 

-Thanks for reading- 


'Lembah', Kuala Kangsar

Assalammualaikum...

Lama tak update ni... Malas sungguh la... Ni belum lagi time sebok buat kuih raya. Jangan kecik ati ea SnappySmoothie... Mrs. Yan tinggalkan kejap jer... Ok, untuk entry kali ni Mrs. Yan nak sambung cerita masa kat Kuala Kangsar hari tuh. Lepas je makan kat Salleh Stall, Kuala Sepetang, kami terus balik ke Damai Homestay. Tak singgah pun kat Taman Tasik Taiping yang tempat cerita Sepi shooting tuh sebab macam penat sangat. Balik terus tido macam tak sedar diri, pastuh sedar pun sebab Iwan call bagitau dia tak jumpa lorong nak masuk Taman Damai. Memang malam tak nampak signboard sebab lampu tak menyala. Dan dengan bermalasannya ktorang g la amik derang kat Petronas. Dekat je... Hohohoho...

Sampai je kat homestay, ktorang discuss nak makan kat mana. Iwan ngan abah balik keje je terus datang KK, sure tak makan lagi kan. Dan sebenarnya Yuna, errrr... Mrs. Yan tak tau pun nak makan kat mana.Nak la cari tempat yang happening cket. Tapi disebabkan tuh, Mrs. Yan pun pening kepala dok pikir dekat mana nak makan. Otak dok ligat-ligat pikir, tetiba teringat Nisa. Dia memang orang Taiping, so maybe dia tau la tempat makan kat Kuala Kangsar. Sebab Taiping ngan Kuala Kangsar tak jauh sangat. Plus dia ni memang kaki jalan.

Call Nisa, ok, dia angkat.

Mrs. Yan: Nisa, Kak Yan tak tau nak makan katne kat sini.

Nisa: Dulu penah makan, derang panggil tempat tuh 'lembah' tapi taktau la pulak nama dia apa. Dekat ngan tepi sungai. 

Ok, ligat pikir lagi. Kalo dekat dengan sungai, mesti dekat tempat mamat yang jual Pau Ibu hari tuh. Tapi mana Mrs. Yan nak ingat jalan dia. Dah la buta jalan, pastu hari tuh pegi naik bas kot... Memang tak ingat la... Tapi takpe, at least tau la nak makan kat mana. Suruh Dayah call Nazrol lak sebab sure derang tak makan lagi. Kena pulak tetiba Chenan kena g urgent meeting... Sian Nazrol ngan Cheno. Pastu yang kelakarnya nak cari kat mana homestay derang pun satu hal. Memang failed jalan betul lah. Chenan dah siap bagi direction pun sesat barat gak. Orang cakap lalu kat Jalan Istana. Yang ktorang lak g lalu jalan nak menuju ke istana. Bila sampai depan istana, semua dah blur. At last Nazrol ngan Cheno jalan kaki tunggu ktorang kat jalan besar... Hohohoho... Kenangan betul...

Dah amik derang, Mrs. Yan call Nisa balik nak tanya direction g 'lembah'. Start direction dari bulatan menara jam. Cerita ni pun sadis gak... Hohohoho...

Mrs. Yan: Hello Nisa, Kak Yan dah nak sampai bulatan yang ada jam tuh. Nak g 'lembah' macam mana ek?

Nisa: Ok, nanti kat depan Kak Yan nampak ada replika jet, nanti jet tuh kat sebelah kiri Kak Yan.

Tak lama lepas tuh Mrs. Yan memang nampak jet, pastu jet tuh memang kat sebelah kiri Mrs. Yan. yeyyy... excited... Ok, sambung...

Mrs. Yan: Nisa, jet kat sebelah kiri Kak Yan ni

Nisa: Kak Yan terus je nanti masuk kanan.

Dengan gelojohnya Mrs. Yan cakap ok... Nanti pape akak bagitau. Tapi bila jalan terus tuh, Mrs. Yan rasa macam mengikut alur jalan tuh pulak. Sedar-sedar ktorang dah dekat Bulatan Labu Sayong yang mana jika kami meneruskan pemanduan, kami akan bertemu kembali dengan Bulatan Menara Jam (Feeling cakap ngan bahasa baku sebab time tuh perut dah lapar...Huishhh).

Mrs. Yan call Nisa balik. Rupanya direction tak abeh lagi. Nanti jumpa bank apa ntah katanya... Pastu belok kanan. Adeyyy la...


Peta kat atas ni peta Kuala Kangsar. Arrow yang warna biru tuh la laluan ktorang. Memang tawaf betul la kan... Yang warna merah tuh pulak laluan yang sebenarnya. Kalo korang imagine, dari tempat kereta Mrs. Yan, ada bulatan, kiranya jet tuh belah kiri la kan... So Mrs. Yan pun confident la. Taktau la pulak bila dari arrow terakhir Mrs. Yan yang warna biru tu pun, kita tengok jet tuh kat sebelah kiri gak...

Akhirnya lepas tawaf Kuala Kangsar sebanyak 1 pusingan, Alhamdulillah, ketemu juga dengan kedai makan...

Arena Kuala Kangsar

Cheno & che Yah

Iwan, Dayah Nazrol

Makanan sampingan sementara tunggu lauk sampai. Sedap sotong kangkung ni. Pakcik ni siap kata kalo tak sedap tak payah bayar... wewewe :) Sori ni tak ingat berapa ringgit.



Menu ktorang malam tuh, amik je pakej RM40:
- Air oren 1 jug
- Tomyam campur
- Siakap 3 rasa
- Daging masak merah
- Kailan ikan masin
- Telur dadar

Yang lagi 1 set tuh ktorang amik:
- Air oren 1 jug
- Sup tulang
- Siakap 3 rasa
- Paprik
- Kailan ikan masin
- Telur dadar

Sebenarnya ktorang amik pakej menu yang sama tapi ktorang tuka sikit je menu. Tambah dengan Che Yah nak air carrot susu, ngan Cheno nak barli suam, semua sekali dalam rm84. Ok lah sebab makan pun untuk 8 orang.

Kebetulan ada expo, siap ada karaoke lagi. So kami singgah la kejap. Tapi tak beli apa pun.

Perut pun dah kenyang, balik umah apa lagi, tido dengan senang hati la sebab esok pepagi dah kena pegi Dewan Jubli Perak tengok Dayah konvo.

Tak lupa kat my GPS that nite, teng qiu Nisa... Jasamu dikenang :)

Miss Nisa yang sudah berpunya...

-Thanks for reading-



14 July 2013

Serunding Gombak, Jalan TAR

Assalammualaikum...

Hari ni, Ahad, hari yang ke-5 kita puasa. Mrs. Yan ngan Mr. Aid teman Iwan ngan Zani beli barang kat KL. Dah puas merayau, ktorang masuk la Jalan TAR. Saja nak cuci mata. Tak beli baju raya pun... Tunggu lah seminggu nak raya nanti baru terhegeh-hegeh. Tadi orang tak berapa nak ramai sangat tapi still sesak...

Macam tahun sebelum ni, ktorang suka beli lontong kat sini. Pastuh ada lagi satu feveret, sambal kering sotong. Taktau apa nama masakan nieh sebenarnya. Iwan cam dia punya bunting je. Jadinya tadi, orang lain dok sebok cari baju raya, ktorang sebok shopping lontong, ketupat palas ngan sambal kering sotong. Hambik kau...

 Kalo nak g, cam bunting ni tau...

Kat atas ni lah gerai Serunding Gombak ni. Kalo korang masuk dari lorong Jalan TAR kat depan SOGO kan, korang terus je. Jauh gak la. Korang tengok kat belah kanan korang. Kedai dia tak besar sangat pun.  Ktorang beli 3 biji lontong, harga dia RM3 sebiji, ketupat palas 3 ikat, 1 ikat ada 4 ketupat, RM2 seikat, pastuh sambal kering sotong lak ktorang beli 200 gram, RM6 untuk 100 gram.

Rasa dia sedap la... Compare dengan ketupat palas yang ktorang beli masa dekat R&R hari tuh, memang jauh beza. Macam buat sendiri lah... Sambal kering sotong lak, dia ni macam kita makan sotong kering yang ada gula tuh kan, tapi dia ni liat dan kering. Tapi Mrs. Yan suka jugak sebab rasa dia unik. Sambal dia sedap. Pastuh lontong dia pun ok. Korang tau tak lontong ni apa...? Bukan yang kuah lodeh tuh tau. Nanti tengok kat gambar bawah ni... Dia ni ala-ala macam nasi impit la. Tapi dia bungkus dengan daun pisang kalo tak silap... Hohohoho...

 Sapa yang tak kenal, kiri tuh arca buah. Tengah ngan kanan tuh rendang. Tadi yang Mrs. Yan perasan dia ada 3 jenis rendang.

 Yang kiri tuh la sambal kering sotong. Sedap tau. Beli 200 gram tadi pun dah tinggal sikit je. Haaaa.... yang kat tengah tuh la lontong nama dia. Yang kuah selalu korang makan nama dia lodeh ye... Maybe ikut negeri la kot kan. Yang kanan tuh pulut. Saja bagitau takut pulut kecik ati... Hahahaha...

Kalo korang ada masa, nak rasa, datang la kedai ni sebab derang je kot yang jual sambal kering udang tuh. Dari tahun sebelum ni, sama je rasa dia. Memang tak nyesal la beli. InsyaALLAH... Orang yang jual ni pun mesra rakyat.. I like sangat tau... :)

Selamat mencuba...

-Thanks for reading-

13 July 2013

Salleh Stall, Kuala Sepetang

Mee Udang Port Weld (Since 1956)

Assalammualaikum...
Lama dah tak bukak blog ni rasanya... Ok, bulan puasa ni, meh kita uji tahap ketabahan kita dengan makanan... Hohohoho... Kami g ke Salleh Stall ni masa g Kuala Kangsar hari tuh la... Dah alang-alang sampai Perak kan. Kalo tak, bila lagi nak g nyer... Nak g Kuala Sepetang ni kita ikut jalan nak ke Taiping Perak. Nanti ada la signboard ke Kuala Sepetang nieh. 

Salleh Stall ni lebih kurang 15km dari pekan. Kalo sebelum ni Mrs. Yan penah cite pasal Mee Udang Selera Sri Tambang, Pulau Pinang, dengan Mak Teh Mee Banjir Udang, Kuala Sepetang, kali ni Mrs. Yan nak cerita pasal Mee Udang Port Weld pulak. Warung ni kat kawasan pekan cina Kuala Sepetang. Maknenye, kalo korang ikut signboard ke Kuala Sepetang, korang terus je. Nanti nampak la kat sepanjang jalan tuh ada banyak kedai mee udang. Biasa orang akan pegi kat Mak Jah ngan Mak Teh. Kalo kedai Mak Jah tuh memang ramai giler la orang. Tapi Mrs. Yan nekad gak nak g kat Salleh Stall.

Mula la operasi mencari Salleh Stall. Lepas jumpa Mak Jah, korang terus je sampai la masuk ke pekan cina. Pastuh belok kiri. Terus, pandang kiri, nanti korang nampak Salleh Stall ni. Keadaan warung dia, macam mana nak cakap ea... Macam warung lama. Sepatutnya kena ada penambahbaikan kot kat warung ni. Warung memang berdepan dengan  longkang. Pastuh air longkang tuh pun memang dah tak nampak warna. Sekali dengan aroma longkang yang kadang-kadang terhidu dek hidung nieh. Macam tuh la perasaan dia. Sori la sangat. Maybe ada yang jenis tak kesah dengan keadaan yang macam tuh. Tapi bagi Mrs. Yan, makanan sedap macam mana pun, sedikit keselesaan tuh agak penting gak sebenarnya. Lagi pun, Mrs. Yan percaya kebanyakan orang luar yang tau pasal Salleh Stall ni mesti dari internet. Bila dah sampai, dah benti, takkan nak masuk keta balik kan...

Salleh Stall
 
ok, sampai situ jela pasal keadaan warung. Kitorang pun duduk nak order... Semua pakat-pakat amik mee udang. 3 mee udang biasa untuk Mrs. Yan, ma ngan Dayah, Mr. Aid punya mee udang super special. Harga untuk mee udang biasa RM7, mee udang special RM13, mee udang super special RM18. Kami pun tunggu makanan. Bila sampai mee udang biasa, memang saiz udang dia biasa la. tak best sangat. Nyesal cket. Kena amik mee  udang special kot baru udang dia besar. Sampai je Mr. Aid punya, memang best. udang dia besar. Ada la dalam 5 ekor macam tuh. Kuah dia pun pekat lagi sedap dari Mak Teh kot.

 Mee dia memang lagi sedap lebih-lebih lagi kalo kita abaikan keadaan warung dia.



Ok lah... Sape yang nak g Taiping ke, dah alang-alang, cubalah rasa mee udang kat sini. Tapi kalo nak compare Mak Teh ngan Salleh Stall, Mrs. Yan prefer lagi Mak Teh sebab selesa. Next time kalo ada rezeki ke Taiping ke, Mrs. Yan nak try Mak Jah pulak sebab memang berbaris kot keta kat situ.

Selamat berpuasa semua... :)

Hari ni, tok entry ni je, Mrs. Yan rasa dah banyak kali Mrs. Yan tekan 'backspace'... Adeyyy laaaa... Macam ni la kalo tengah pening... Hohohohoho...

-Thanks for reading-



  

 
 

09 July 2013

Damai Homestay, Kuala Kangsar

Assalammualaikum...
 
Sambungan dari cerita singah-menyinggah kat R&R hari tuh, lepas je dari R&R Tapah, kami terus ke Kuala Kangsar. Sebulan sebelum bertolak, Mrs. Yan dah sebok memikir kat mana nak tido nanti. Kami semua ada 6 orang. Kalo nak amik hotel, harga 1 bilik pun mesti dalam RM90-RM100 lebih macam tuh. At least mesti nak 2-3 bilik. Dari Mrs. Yan bazirkan duit untuk tido kat hotel, baik Mrs. Yan try tengok homestay. 

Kalo dah jodoh tuh kan, mesti jumpa jugak. Mrs. Yan jumpa Damai Homestay nieh. Kami berjumpa masa nak check-in ni jer. Sebelum ni, semua soalan, bayaran pendahuluan, kami just contact melalui telefon ngan mesej. Nama owner Damai Homestay ni Kak Noremah. Sangat baik. Layan jer apa yang Mrs. Yan tanya. Lepas tuh pulak, rumah ni dekat dengan Dewan Jubli Perak, tempat Dayah amik sijil nanti. Untuk booking, Kak Noremah mintak RM50 je duit pendahuluan. Baki nanti kita bayar masa check in.

Dari R&R Tapah, Mrs. Yan da mesej Kak Noremah ni. Takut la kalo dia tertunggu-tunggukan. Lepas tuh, dapat mesej akak bagi direction untuk ke homestay. 'Ok, keluar Tol Kuala Kangsar (exit 143), jumpa traffic light pertama, ambil kanan. Lepas tu jumpa traffic light ke 2,3, 4 dan 5 semua terus je. Sampai traffic light ke 6 ambil kanan. Jumpa bulatan, ambil tegak, lebih kurang 1km ada sekolah dan petronas, depan sikit sebelah kanan ada Taman Damai'. Signboard yang ke-6 tuh nanti, kita akan jumpa Dewan Jubli Perak belah kiri kita. Tak susah nak cari. Tapi kalo sampai malam tuh payah sikit la sebab lorong masuk ke Taman Damai ni gelap, jadi tak nampak signboard.

Banyak sebenarnya homestay kat KK ni. Tapi Damai Homestay ni buat Mrs. Yan suka sebab kemudahan katil yang disediakan. Ok, sekarang Mrs. Yan nak bagi tau detail pasal Damai Homestay nieh;

- Sewa RM180-RM200 untuk 1 malam. (Mrs. Yan kena RM190. Weekend kot)
- Owner: Puan Noremah Rashid (012-5614627)
- Alamat rumah: 18, Taman Damai 4, Kuala Kangsar, Perak (direction macam yang Mrs. Yan tulis kat atas tuh)

Kemudahan:
Rumah ni jenis teres 2 tingkat. Ada 4 bilik;

3 bilik tingkat atas:
- Bilik tidur utama (Master bedroom) : 1 katil queen, toilet siap ada bathtub, almari, kipas ngan aircond

- Bilik 2 : 1 katil queen, 1 katil single, almari, kipas, aircond, toilet yang bersambung dengan bilik 3.

- Bilik 3 : 2 katil single, almari, kipas, toilet yang bersambung dengan bilik 2.

1 bilik tingkat bawah :
- Bilik 4 : 1 katil queen, ada toilet, almari ngan kipas

Selain tuh, homestay ni ada 2 ruang tamu, ada 1 ruang makan. Kat sini jugak ada meja makan untuk 6 orang, dan last skali ada ruang dapur untuk memasak. Peti ais, seterika, tv pun ada kat sini. 

Sampai je kat umah ni, tengok pintu rumah dah terbukak. Kak Noremah dah sampai awal rupanya. Tengok-tengok apa yang patut. Mesra tau orangnye. First time masuk rumah, Mrs. Yan tanya berapa ribu beli rumah. Kepochi tak... Rumah besar... Seronoknya kalo dapat tinggal kat rumah macam tuh... Rupanya, ramai yang menginap kat situ pun tanya soalan yang sama. Hohohoho... Naseb baik kami booking awal sebabnya pagi tuh pun ada orang tanya samada still kosong ataupun dah penuh.

Disebabkan seronok sangat tengok rumah, kami tak amik gambar pun... Gambar-gambar kat bawah ni nanti ihsan dari KNizam Artwerk. Tapi ni gambar lama sebab ada sikit ubahsuai perabot kat dalam ni.
 
 Pintu masuk, dan pelan ke Damai Homestay
 
 Belah kiri ruang tamu utama yang sekarang. Belah kanan ni ruang tamu kedua. Pintu masuk kat ruang tamu ni. 
 
 Belah kiri ni ruang makan yang menghubungkan dapur untuk masak, yang belah kanan ni ruang rehat tingkat atas.
 
 Belah kiri master bedroom, belah kanan ni bilik ke 2 kalo tak silap. bilik ke 2 ni dah tambah dengan 1 lagi katil single.
 
Ni bilik ke 3 ngan ke 4.
 
Pendapat Mrs. Yan pasal Damai Homestay nieh, mestilah rasa berbaloi. Kalo 15 orang duduk pun ok. Tapi kena jaga la kebersihan sebab rumah memang bersih. Alhamdulillah tak rasa seram ke apa sepanjang duduk kat sini. InsyaAllah kalo ke KK lg, rumah ni lah tempat kami tuju untuk bermalam. 
 
Untuk Kak Noremah, terima kasih la bebanyak sebab bagi rumah yang selesa untuk kami. Terlebih terkurang tuh mintak halal la ea.... Mane la tau kan rumah ada bersepah ke apa. Maklum lah terkejar-kejar nak balik... Hukhukhuk...
 
-Thanks for reading-


08 July 2013

R&R Tapah dan R&R Sungai Perak

Assalammualaikum...

Fuhhh.... Penat berjalan tak abeh lagi ni... Pejam celik, pejam celik kita dah nak berpuasa balikkan... Kejap sangat... Oklah, minggu lepas Mrs. Yan 1 family ke Kuala Kangsar. Adik Mrs. Yan, Dayah dia ada Majlis Konvokesyen kat Dewan Jubli Perak, Kuala Kangsar. Dalam hati dah plan nak g macam-macam tempat dah. Tapi sempat ke tak, idok ler tau teman nak menjawabnye... Hohohoho...

Kami gerak 2 keta. Tapi keta Mrs. Yan gerak dulu. Dalam pukul 9 lebih pagi macam tuh la. Keta Iwan gerak petang sebab Iwan tak dapat cuti la pulok... Disebabkan kami tak breakfast, perut pun dah berkeroncong, kami singgah kat R&R Rawang. Lapa punya pasal, kami terus makan tok tengahari. Not bad jugak pilihan makanan dan disebabkan kebulur, kami tak amik gamba pun kat sana... Hohohohoho... 

Lepas kenyang, kami bergerak ke Kuala Kangsar terus. Ingatkan nak singgah R&R Bukit Gantang sebab kat sana banyak jual buah, tapi tak tau la pulak R&R tuh lepas exit ke Kuala Kangsar. So kami berenti kat R&R Tapah. Tak banyak macam kat Bukit Gantang. Tapi oklah... Kat situ, first time nampak buah nona. Memang tak pernah makan. So belilah 1kg. Buat-buat rasa orang kata. 3 biji 1kg. Harga RM12.

 Tengah ni buah nona. Rasa dia manis, macam ciku.... yummyyyy :)


 R&R Tapah

Lepas tuh, kami terus ke Kuala Kangsar. Amik homestay, check in pukul 2 petang. 2 hari kami di KK. Sebelum balik PJ, kami singgah pulak di R&R Sungai Perak. Agaknya sekarang bukan musim buah kundang ea... Tak nampak pun kat semua R&R.

 Kacang oh kacang
 
 Lemang, ketupat palas ngan rendang pun ada. Tapi serius tak sedap... Redang je ok. Lemang sepotong, RM2, ketupat palas sebiji RM1, rendang sebekas dalam RM12 kalo tak silap

     Another version of buah nona & strawberi

Sekian kunjungan ke gerai-gerai buah PLUS. Lepas ni sambung cite pasal homestay pulok ye :)

-Thanks for reading-