24 September 2014

Lost World Tambun, Ipoh Perak

24 September 2014

Assalammualaikum...

Entry terakhir sepanjang perjalanan Mrs. Yan ke Lost World Tambun nieh. Hahahaha... Ini lah kemuncaknye deknon... Dah takde dah. Makanan kat sini pun Mrs. Yan taktau apa yang sedap sangat. Lepas balik dari Lost World ktorang g makan satay ngan popia, tapi macam tak excited pun masa makan. Kot la sebab da penat kan... Esoknye sebelum balik PJ, ktorang singgah p makan kat Nasi Kandar Vanggey tuh pun Mrs. Yan macam tak selera nak makan... Ikut la tekak orang macam mana... Ada yang kata sedap, bagi Mrs. Yan bese jer. Hahahaha... Dan disebabkan semua makanan yang menerjah masuk ke mulut ni semua macam tak kena selera jer, so Mrs. Yan malas nak update pasal makanan sepanjang Mrs. Yan kat sana... Opppsss... Ada 1 makanan yang best. Makan roti cicah kat dalam sup kambing. RM10.00 kat dalam Lost World tuh.. Hahahaha... Ok STOP!!! Kita start cita pasal Lost World Tambun :)

Lepas check in kat Golden Roof Hotel, ktorang terus ke Lost World yang jarak dia lebih kurang 15 minit perjalanan dari hotel.

 Depan pintu masuk Lost World of Tambun

 Kaunter tiket. Dewasa = RM50, Kanak-kanak = RM43, bawah 90cm free

 Locker RM10. Jakun jap nak guna locker dia. Pastu bukan semua yang boleh guna lak tuh. Nanti kita pilih locker no berapa yang kita nak, masukkan 6 nombor pin. Kalo locker yang kita pilih tuh kosong, nanti pintu locker automatik terbukak. Kalo tak, korang try la masukkan no locker lain lak ea :)






 Puas mandi boleh bawak anak tengok haiwan lak. Dia ada zoo kat sini.

 Ni lah roti cicah sup kambing yang sedap tuh :)


 Ni part yang Mrs. Yan tunggu sebenarnye. Masuk dalam air panas.


 Bila pelepasan dugong secara tak terkawal, ni lah jadinyer... Penjaga dugong tengah syok kena sembur air ngan pak singa.




Tu jela yang best kat sana. Takde la ape sangat pun. Walaupun Sunway yang buat tempat ni, dia takde lah se gah Sunway Lagoon. Ikut la berapa ringgit je kita bayar nak masuk sini kan. Tapi kalo nak merasa pergi, boleh je. 

Sebab seronok nak main air, so takde la amik gamba sangat ea. Tapi korang kalo nak g, tak payah la try yang konon-konon air yang ada ombak tuh. Ingatkan ombak dia kuat, rupenyerrr ciss... Hahahaha... Pastu ada gelongsor. Kitorang pun excited la tergedik-gedik la nak main gelongsor tuh. Skali kena sound tak boleh pakai seluar yang ade zip. Derang takut zip tu boleh tercucuk kat pelampung kot. Bahaya la nanti. So korang kalo nak g sana pakai seluar yang takde zip okkaip... 

Ok, kalo korang nak g sini, Mrs. Yan tulis kat bawah ni waktu operasi dia kayh:

Lost World 

- Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat = 11 pagi - 6 petang

- Sabtu, Ahad, Cuti Sekolah, Cuti Umum = 10 pagi - 6 petang

- Lost World Hot Spring & Spa = 6 petang - 11 malam

- Crystal Spa = 3 petang - 11 malam

- Selasa tutup kecuali masa cuti sekolah & cuti umum

Alamat :
Sunway Lost World of Tambun
No. 1, Persiaran Lagun Sunway 1, 
Sunway City Ipoh,
31150 Ipoh,
Perak Darul Ridzuan
Tel : 05 - 542 8888

-Thanks for reading-

21 September 2014

Golden Roof Hotel, Ipoh Perak

21 September 2014
Assalammualaikum...

Entry kali nieh Mrs. Yan nak sambung cerita our journey ke Lost World Tambun. Kalo sebelum ni Mrs. Yan da cite pasal makan kat Thailand de' Seafood ngan Restaurant Sister Lai Kitchen. Setelah sekian lama... Akhirnya... Hahahahaha... Timbul gak kerajinan yang selama ni Mrs. Yan tunggu tok update blog... Kau ghaserrrr... Hikhikhikhik...

Lepas me'lena'kan diri kat umah Dayah, mengenyangkan perut kat Restaurant Sister Lai Kitchen, ktorg pun terus gerak ke Ipoh... Lost World dah menggelitik tunggu ktorg datang... Kekekeke :)

Sampai je Ipoh, ktorg terus check-in dulu kat Golden Roof Hotel, Ipoh nieh...  Hotel nieh kat kawasan shop lot baru. Parking pun banyak kosong lagi dan disebabkan baru, bilik ktorang pun selesa... Ktorang amik bilik Superior Suite tapi tak direct deal ngan hotel. Ktorang biasa amik dari Agoda. Banyak lagi web yang ade servis macam agoda nieh. Sekarang pun ade Trivago yang boleh compare harga mana paling murah antara servis yang macam Agoda tuh... Korang paham tak ape yang Mrs. Yan cuba nak bagitau nieh sebenarnye... :)

Kalo nak tau bilik lain yang ade korang klik sini ok.









Cantikkan bilik dia... Kira selesa la untuk bajet hotel. Tapi dia takde wardrobe. Just ada hanger je. Jarak dari hotel nak ke Lost World pun lebih kurang 15 minit macam tuh je. Kat bawah ni alamat hotel kalo korang nak g okkaip :)


GOLDEN ROOF HOTEL SDN BHD 金瓦酒店

No.2, Jalan Ampang Baru 6A, Pusat Perdagangan Ampang Baru, 
31350 Ipoh, Perak.
Tel : +6 05 312 8588
Email : enquire@goldenroofhotel.com 


-Thanks for reading-