26 November 2014

His Not Perfect but He is My Mr Right

My diary...

26th November 2014.

Third years anniversary...

Alhamdulillah :)

Sighhh... Aku sebak...

Tiga tahun yang sangat bermakna... 
Senyum, ketawa, sakit hati, marah... 
Semua kita rasa... 

Berpimpin tangan waktu suka, kita bahagia...
Berpimpin tangan waktu sedih, kita bina kekuatan bersama...

Orang tak tau apa kita rasa...
Banyaknya dugaan... 
Tapi Allah limpahkan jugak kegembiraan... 
Berikan kelegaan...
Biar kita masih mampu tersenyum...

Waktu ni... 
Tangan menaip... 
Otak berfikir... 
Dugaan itu, bahagia itu, masih eratkan kita...
Satukan kita... 

Terima kasih sebab jadi suami saya...
Berusaha buat saya tersenyum...
Sabar bila tsunami saya datang...
Gigih menjadi pendengar yg baik walaupun :) 

Sentiasa genggam tangan saya especially waktu susah... 
Terima kasih untuk semua pengorbanan awak untuk saya... 
Saya tak mampu balas...
Saya bukan isteri romantik yang pandai meluah rasa, mengekspresi cinta... 
Duit saya tak ada, harta jauh sekali... 
Tapi InsyaAllah, doa saya selalu ada untuk awak... 
Semoga urusan awak dipermudahkan, kesihatan yang baik, rezeki yang berpanjangan... 

Tabah saya untuk awak... 
Kuat  saya untuk awak... 
Tenang saya untuk awak... 
InsyaAllah...

Sekarang kita belum ada ahli syurga yang akan mendoakan masa tua kita... 
Mungkin akan ada... 
InsyaAllah akan ada... 
Tapi andai kata takkan ada, awak kuatkanlah saya bila ada sindiran dan gurauan mulut-mulut lancang... 
Saya harap sabar masih dihati... 
Saya kuat... 
Tapi sindiran tuh terlalu pedih buat saya...

Saya harap awak akan sentiasa pegang tangan saya... 
Erat... 
Didik saya... Bantu saya... 
Semoga jalan kita lebih tenang... 
Doa kita lebih diangkat... 

Amin...





With Love,
Mrs. Yan

-Thanks for reading-

 







24 November 2014

Roti Canai Power, Taman Medan

Assalammualaikum...

Lama Mrs. Yan tak hapdate SnappySmoothie kan... Mrs. Yan baru pindah rumah... Menyewa jela tapi :) Excited tau nak beli macam-macam tok rumah sendiri walaupun rumah sewa... Kalo Mrs. Yan tak segan nanti Mrs. Yan cerita pasal sonok masuk umah sewa baru ye :) Tapi kitorang tak pasang internet lagi...Dok kemaruk nak tunggu ABN Excess yang tak tau la abad bila nak settle pasang kabel kat area rumah kitorang tuh... Dan secara tak langsungnyer terabailah kejap blog SnappySmoothie nieh... Sekarang tetibe boleh hapdate sebab Mrs. Yan ada kursus kat Seri Malaysia... Terima kasih Seri Malaysia Hotel... Dalam bilik pun wifi laju... Hikhikhik :)

Ok,hujan-hujan kat sini tetibe teringat roti canai power kat Taman Medan yang bila kita mintak kuah banjir, kebanjiran kuah tuh adalah ditahap owhhhsome :) Memang stok tak berperikemanusiaan punya tabur kuah. Serius talk beb... Hahahaha... Kuah dia pun perghhh... Mrs. Yan ngan Mr. Aid selalu makan roti canai kat sini... Bila dah semakin meningkat dewasa nieh, Mrs. Yan semakin kurang lak nak makan roti canai kat mapley... Lagi prefer cari yang orang melayu kita buat... 

Ok-ok... Enough meluah rasa, sekarang kita jamu mata dengan roti canai power Taman Medan okkaip :)

 
Jalan PJS 2, depan kedai roti canai power nieh

  
Gambar depan kedai... Korang abaikanlah kesenian gambar di atas... Cettt...

Masta roti canai :)

Assistant yang smue tuka tangan dengan lipas... Ok, nak cakap lipas kudung sebenarnyerrr...

Orang ramai gilerrr sepanjang masa... Payah aihh kalo nak dapat meja tok kita jer... Besa memang kena share... Mengeratkan silaturrahim katerrrr nyerrr...



Roti canai yang kuah banjir dia ditahap bahaya

Roti sardin yang best gak, still ngan kuah banjir tahap bahaya

Air teh o ngan milo suam sentiasa dihati... Ciri-ciri orang stress bila asyik makan makanan yang sama... Lecturer Mrs. Yan cakap la... Betui ke tak, idok lerrr teman tau...

Nieh power namo ehhh... Heppp... Jangan pikir lain...

Licin sekali dengan kuah-kuah dia...

Ni susunan kedai yang lama... Tak lama lepas tuh derang da tukar susunan baru tapi gambar yang Mrs. Yan amik tuh tak jumpa lak... Tapi jangan risau sebab rasa roti canai ngan kuah marbelesss dia tetap umpphhhh :)

Kedai ni bukak dari pagi pukul 6 pagi kot sampai la roti canai tuh abeh dalam kol 11 pagi lebih kurang la... Tapi petang takde yer... Harap maklum :)

So, sekali lagi, kalo korang nk g, sila lah google Jalan PJS 2, Taman Medan, Petaling Jaya.

-Thanks for reading-






24 September 2014

Lost World Tambun, Ipoh Perak

24 September 2014

Assalammualaikum...

Entry terakhir sepanjang perjalanan Mrs. Yan ke Lost World Tambun nieh. Hahahaha... Ini lah kemuncaknye deknon... Dah takde dah. Makanan kat sini pun Mrs. Yan taktau apa yang sedap sangat. Lepas balik dari Lost World ktorang g makan satay ngan popia, tapi macam tak excited pun masa makan. Kot la sebab da penat kan... Esoknye sebelum balik PJ, ktorang singgah p makan kat Nasi Kandar Vanggey tuh pun Mrs. Yan macam tak selera nak makan... Ikut la tekak orang macam mana... Ada yang kata sedap, bagi Mrs. Yan bese jer. Hahahaha... Dan disebabkan semua makanan yang menerjah masuk ke mulut ni semua macam tak kena selera jer, so Mrs. Yan malas nak update pasal makanan sepanjang Mrs. Yan kat sana... Opppsss... Ada 1 makanan yang best. Makan roti cicah kat dalam sup kambing. RM10.00 kat dalam Lost World tuh.. Hahahaha... Ok STOP!!! Kita start cita pasal Lost World Tambun :)

Lepas check in kat Golden Roof Hotel, ktorang terus ke Lost World yang jarak dia lebih kurang 15 minit perjalanan dari hotel.

 Depan pintu masuk Lost World of Tambun

 Kaunter tiket. Dewasa = RM50, Kanak-kanak = RM43, bawah 90cm free

 Locker RM10. Jakun jap nak guna locker dia. Pastu bukan semua yang boleh guna lak tuh. Nanti kita pilih locker no berapa yang kita nak, masukkan 6 nombor pin. Kalo locker yang kita pilih tuh kosong, nanti pintu locker automatik terbukak. Kalo tak, korang try la masukkan no locker lain lak ea :)






 Puas mandi boleh bawak anak tengok haiwan lak. Dia ada zoo kat sini.

 Ni lah roti cicah sup kambing yang sedap tuh :)


 Ni part yang Mrs. Yan tunggu sebenarnye. Masuk dalam air panas.


 Bila pelepasan dugong secara tak terkawal, ni lah jadinyer... Penjaga dugong tengah syok kena sembur air ngan pak singa.




Tu jela yang best kat sana. Takde la ape sangat pun. Walaupun Sunway yang buat tempat ni, dia takde lah se gah Sunway Lagoon. Ikut la berapa ringgit je kita bayar nak masuk sini kan. Tapi kalo nak merasa pergi, boleh je. 

Sebab seronok nak main air, so takde la amik gamba sangat ea. Tapi korang kalo nak g, tak payah la try yang konon-konon air yang ada ombak tuh. Ingatkan ombak dia kuat, rupenyerrr ciss... Hahahaha... Pastu ada gelongsor. Kitorang pun excited la tergedik-gedik la nak main gelongsor tuh. Skali kena sound tak boleh pakai seluar yang ade zip. Derang takut zip tu boleh tercucuk kat pelampung kot. Bahaya la nanti. So korang kalo nak g sana pakai seluar yang takde zip okkaip... 

Ok, kalo korang nak g sini, Mrs. Yan tulis kat bawah ni waktu operasi dia kayh:

Lost World 

- Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat = 11 pagi - 6 petang

- Sabtu, Ahad, Cuti Sekolah, Cuti Umum = 10 pagi - 6 petang

- Lost World Hot Spring & Spa = 6 petang - 11 malam

- Crystal Spa = 3 petang - 11 malam

- Selasa tutup kecuali masa cuti sekolah & cuti umum

Alamat :
Sunway Lost World of Tambun
No. 1, Persiaran Lagun Sunway 1, 
Sunway City Ipoh,
31150 Ipoh,
Perak Darul Ridzuan
Tel : 05 - 542 8888

-Thanks for reading-

21 September 2014

Golden Roof Hotel, Ipoh Perak

21 September 2014
Assalammualaikum...

Entry kali nieh Mrs. Yan nak sambung cerita our journey ke Lost World Tambun. Kalo sebelum ni Mrs. Yan da cite pasal makan kat Thailand de' Seafood ngan Restaurant Sister Lai Kitchen. Setelah sekian lama... Akhirnya... Hahahahaha... Timbul gak kerajinan yang selama ni Mrs. Yan tunggu tok update blog... Kau ghaserrrr... Hikhikhikhik...

Lepas me'lena'kan diri kat umah Dayah, mengenyangkan perut kat Restaurant Sister Lai Kitchen, ktorg pun terus gerak ke Ipoh... Lost World dah menggelitik tunggu ktorg datang... Kekekeke :)

Sampai je Ipoh, ktorg terus check-in dulu kat Golden Roof Hotel, Ipoh nieh...  Hotel nieh kat kawasan shop lot baru. Parking pun banyak kosong lagi dan disebabkan baru, bilik ktorang pun selesa... Ktorang amik bilik Superior Suite tapi tak direct deal ngan hotel. Ktorang biasa amik dari Agoda. Banyak lagi web yang ade servis macam agoda nieh. Sekarang pun ade Trivago yang boleh compare harga mana paling murah antara servis yang macam Agoda tuh... Korang paham tak ape yang Mrs. Yan cuba nak bagitau nieh sebenarnye... :)

Kalo nak tau bilik lain yang ade korang klik sini ok.









Cantikkan bilik dia... Kira selesa la untuk bajet hotel. Tapi dia takde wardrobe. Just ada hanger je. Jarak dari hotel nak ke Lost World pun lebih kurang 15 minit macam tuh je. Kat bawah ni alamat hotel kalo korang nak g okkaip :)


GOLDEN ROOF HOTEL SDN BHD 金瓦酒店

No.2, Jalan Ampang Baru 6A, Pusat Perdagangan Ampang Baru, 
31350 Ipoh, Perak.
Tel : +6 05 312 8588
Email : enquire@goldenroofhotel.com 


-Thanks for reading-

21 July 2014

Sister Lai Kitchen, Teluk Intan

Assalammualaikum...

Lepas kekenyangan makan kat Restoran Thailand De' Seafood malam tadi, kami terus balik ke umah Dayah... Tido 1 malam kat umah chumell dia. So, untuk brunch (breakfast + lunch) Dayah dah plan nak bawak ktorang makan kat Sister Lai Kitchen Teluk Intan, restoran cina. Tak caya??? Meh tengok gamba kat bawah ni :)

Sebelum g brunch, amik gambar dlu :)






Amacam korang... nak try tak kalo datang sini...

Masa kami datang tuh, kami order ;
- Fish Fillet Baked with Cheese
- Chicken Chop Baked with Cheese
- Teriyaki Chicken with Rice
- Semilo
- Air longan
- Cappucino Blended ( kalo tak silap la )

Yang kiri skali ni la Semilo

Chicken Chop, Teriyaki, Fish Fillet



Owner kedai, bukan ktorang ea... yang kat belakang kami ngan auntie yang kat cashier tuh.

Overall makanan dia sedap... Owner kedai ni pun ramah je. Dah la malam tadi Dayah Belanja, brunch ni Nazrol lak belanja, murah betul rezeki kitorang... TQ korang... :) Ramai orang Melayu makan kat sini. Kalo korang nak makan, better buat reservation dulu takpun jangan datang time lunch okkaip...

Ok, ni alamat Sister Lai Kitchen ye :

No. 3311,
Jalan Sekolah,
36000 Teluk Intan,
Perak.

No. Tel: 012 - 515 1208

Buka dari pukul 10.30 pagi - 6.30 petang ( Isnin tutup)

Kalo nk proper direction, boleh la contact no kat atas tuh... Mrs. Yan pun orang bawak. Tapi dia dekat dengan The Store la... Deret kedai belakang The Store kalo tak silap... Kalo datang Teluk Anson, jangan lupa try ye :)

-Thanks for reading-





 



Restoran Thailand De' Seafood

Assalammualaikum...

Minggu ni minggu terakhir puasa untuk tahun 2014... Hopefully korang still sihat wal'afiat la ye sampai hari ni... Baju raya da beli ke, kuih raya korang tunjuk-tunjuk je ke korang buat... Mrs. Yan tak buat apa pun lg... Tengoklah, kalo rajin, ada lah kuih yang kami buat... Hikhikhik... 

Sebenarnye nak cite alkisah Mrs. Yan ngan Mr. Aid g ke Lost World Tambun sebelum puasa hari tuh... Dah alang-alang, ktorg plan nak g Teluk Intan jumpa si gedik Dayah dulu... Balik je keje hari Jumaat, ktorang terus bertolak ke Teluk Anson. Sampai sana lebih kurang pukul 10 malam, Dayah bawak la kami makan kat Restoran Thailand De' Seafood ni... Memang da janji pun kalo datang sana Dayah nak blanje makan kat restoran nieh :)




Ktorang amik set 1, RM35.00;
- Tomyam
- Siakap 3 rasa
- Kangkung belacan
- Telur dadar
- 2 pinggan nasi putih
- Laicikang, RM3.00
- 2 gelas kecil air tembikai, RM5.00






 Ni special kat sini, Dayah request sebab dia slalu datang sini kan... Roti telur tuh letak susu pekat ngan gula... Sedap baq hang... :)

Overall makan sedap... Staf restoran ni memang dari Thailand so tomyam dia best, siakap 3 rasa ktorang tukar siakap stim pun sedap gak, plus dengan roti telur yang superb tuh... Tak sia-sia la makan kat sini...

So, kalo korang bercuti kat Teluk Intan, korang try la search Kampung Bahagia, 36000 Teluk Intan, Perak. Direction dia kalo korang dari Kolej Komuniti Teluk Intan, nanti KKTI kat belah belah kiri korang, terus je nek jambatan, pastu terus je lagi sampai korang jumpa jambatan kedua, pastu terus lagi, korang tengok kt belah kanan korang, jumpalah Thailand De' Seafood :) Lepas ni Mrs. Yan cite ktorang brunch katne lak sebelum gerak g Tambun...

-Thanks for reading-