23 June 2013

Pekena Sup Tulang, Janda Baik

Assalammualaikum...

 

Takut nak tulis Janda Baik tuh... Hahahaha...

Destinasi terakhir sebelum balik ke PJ, Mr. Aid ajak makan sup tulang. Mr. Aid kata dak ofis lama dia slalu gak makan kat sini. Kedai ni warung kecik je kat tepi jalan. Korang ikut jalan nak ke Janda Baik ikut belakang R&R Genting Sempah. Tak jauh sangat pun. Korang ikut je jalan tuh, pastuh cari signboard Elektrisola. Nanti jumpa Elektrisola ni belah kanan korang, terus je. Korang akan nampak 1 warung kecik belah kanan. Tapi jangan benti kat situ. Korang terus lagi sampai korang nampak ni...

 Signboard Kg. Sum Sum Hulu belah kiri korang, belah kanan korang nampak warung ni. Kedai Makan Minang Sri Selera. Ok, kali ni boleh berenti. Hahahaha... Pening tak..


 Nasi, sup tulang, telur dadar

 Sedap sehh sup dia... macam makan kat umah. Total semua skali dalam RM17 kalo tak silap... Otw balik, mata dah tak boleh bukak... Kenyang giler rasa...

Abeh dah cuti-cuti kat Genting... :)

-Thanks for reading-

Genting Strawberry Leisure Farm, Genting Highlands

Assalammualaikum...

Lepas ke Amber Court, ktorg terus balik ke KL. Tapi ada lagi 1 tempat yang nak dijenguk... Ktorg nak g Genting Strawberry Leisure Farm, Genting Highlands dulu. Saja nak tengok macam mana. Opppsss... Takde bayaran masuk kalo kita nak ke sini. Tapi parking la susah sikit. Ktorg hari tuh parking tepi jalan je...


 Geram je tengok strawberi tuh. Tapi kat sini ada masa kalo kita nak petik strawberi. (Pandai abang strawberi amik gamba)





 Gamba-gamba yang kat atas ni kat Lavender Garden. Dalam kawasan Strawberry Farm gak. Tapi nak masuk kat dalam ni kena bayar RM3 tok orang dewasa. Kanak-kanak tak ingat lak berapa... Kat dalam ni siap ade kedai cenderahati. Kebanyakannya warna purple. Pastuh banyak berasaskan lavender.

 Kat dalam Strawberry Farm ni gak ada tempat tanam cendawan. Boleh beli cendawan yang dah siap packing gak. Tapi masa ktorg g, cendawan dah abeh...

 Buah markisa & laluan kat Strawberi Farm

 Besar tak labu dia. Masa ktorg sampai ada pakcik tuh gendong labu lagi besar dari nieh...

 Gambar sebelum balik...

Ada banyak lagi seksyen yang ktorg tak amik gamba. Ada cafe, boleh makan strawberi kat situ, ada info pasal lebah, ada orang jual-jual makanan, kedai cenderahati pun ada kat dalam ni.
Sesape yang nak singgah sini lepas balik dari Theme Park boleh la.

Genting Strawberry Leisure Farms Sdn. Bhd. (839816-K)
No.1, Lot 3707, Jalan Jati 2,
Bandar Gohtong Jaya,
69000 Genting Highlands,
Pahang Darul Makmur. Malaysia.

Tel: + 603-6100 1121
Fax: + 603-6100 1135

Balik tuh Mr. Aid ajak makan sup tulang kat Janda Baik... :)

-Thanks for reading-


Amber Court, Genting Highlands

Assalammualaikum...

 

Korang penah dengar tak pasal apartment ni. Apartment ni jauh cket dari theme park. Jalan nak naik ke sini pun macam scary jer. Tapi sekarang da cantik kalo nak compare dengan dulu. Rasanya baru-baru ni je derang cat balik sebab bila search pasal Amber Court, semua cakap buruk. Mr. Aid pun cakap tempat ni buruk giler...

Banyak review pasal hotel ni. Kebanyakannya semua menjurus ke arah keseraman. Wohohohoho... Takut gak bila baca. Banyak baca yang dapat apartment ni sebab datang Genting nak bermalam, tapi hotel yang kat area theme park da penuh, so derang ikut apek-apek genting yang kata ada bilik kosong. Bila g, derang tengok Amber Court.

Kalo minat nak baca pasal Amber Court, korang boleh klik kat sini, sini, dan sini. Banyak la kalo korang try google. Tapi ada gak yang kata banyak kali tido kat sini tapi tak kena pape. Rezeki masing-masing kan... Hohohohoho...

 Jalan nak ke Amber Court. Bangunan terbengkalai ni nampak scary je.

 Amber Court yang dah di cat lepas tukar management.

 View First World Hotel dari Amber Court. Ada yang kata sesape yang dok kat 1st World pun kena kaco ngan hantu Amber Court...

Lupakan pasal hantu jap, meh kita amik gamba... :)

-Thanks for reading-



21 June 2013

First World, Genting Highlands

Assalammualaikum...


Abeh je amik gambar kat Taman Bunga, ktorg terus ke First World. Excited nak amik gamba. Petang tuh nak ke 1st World jalan kaki je. Semput Kak Timah ooiiii... Tercungap-cungap da... Sampai je 1st World tengok bateri kamera macam nyawa-nyawa ikan sebab da banyak guna kat taman bunga. Ok takpe, esoknye ktorg plan nak g lagi sebab Mr. Aid memang nak g jupe dak ofis lama dia... Esoknye g, ktorg nek keta apek-apek teksi sapu tuh jer. Tak sanggup la mak nak menapak nak oiii...

Jom tengok gamba la... Malas nak taip... Boleh tak camtuh... Hohohoho... :)
 











  
-Thanks for reading-

Genting Highlands

Assalammualaikum...

Panasnye PJ nieh (tetibe sebab baru balik Genting kan)...Last weekend Mrs. Yan & Mr. Aid baru je nek Genting. Saja lepak-lepak sebab rasanya memang dah lame tak nek Genting. Last nek masa nak try keta lepas tuka break pad masa baru-baru kawen dulu. Fuh... Lame gak la...

Mrs. Yan lama dah booking umah rehat MBPJ dok kat Apartment Ria. Save cket. Takde plan nak masuk theme park pun. Saje nak rasa sejuk, pastuh amik-amik gamba, ingat kenangan, wah gitu...:) Da lama tak dating kan...

1st day kat Genting, petang tuh Mr. Aid ajak makan nasi kat kedai balai polis. Dulu masa Mr. Aid keje kat sini memang slalu gak makan nasi berlauk ni. Yang masak ni pun isteri-isteri polis ni gak. Sedap la nasi kerabu dia. Tapi hari Ahad tutup. Balai polis ni sebelah je ngan Apartment Ria. Tempat ktorg duduk.
Lepas makan, ktorg singgah Taman Bunga. Ramai gak orang lepak sini. Sejukkan... Derang saja duduk-duduk, feeling-feeling overseas gitu. Tapi tak besar sangat tempat dia. Kalo takat nak duduk release tension okla... :) 


 Ni lah kedai balai polis. Sedap sehh nasi kerabu dia.








 Nampak tak kabus dia macam mana... Feeling overseas jap...


 Dinner malam tuh ala-ala Italy okkaip... Hahahaha...

Ok, cukup 1 hari... Tunggu gambo-gambo dalam First World pulak yooo... :)

-Thanks for reading-


19 June 2013

Cara Merawat Muka Berjerawat - Final Solution

Assalammualaikum...

Ouchhh...Tetibe nak cakap pasal kecantikan lak... Cettt... Takdelah, kulit Mrs. Yan bukan cantik sangat pun sampai nak kongsi-kongsi tip bagai. Sebenarnye nak cite pasal pengalaman Mrs. Yan. Muka memang dari sekolah takdelah hebat sangat berjerawat ni. Tumbuh 1-2 biji,errrrr...maybe penah 3,4,5 biji, tapi pastuh tinggal kesan kira biasela kan.
Tapi nak dijadikan cerita, dalam tahun 2008, Mrs. Yan kena jerawat, tapi teruk, dia kecik-kecik bukan jerawat batu tapi penuh kat muka. Macam gambar kat bawah ni...

 Sumber : Mr. Google

Sumber : Mr. Google

Ye... serius tak tipu. Gambar lama da takde... Masa tuh Allah jela yang tau macam mana perasaan. Maybe sebab masa tuh Mrs. Yan jadi site clerk. Duduk mesti la dekat construction site kan. Habuk takyah cite la macam mana. Kalo kat Genting kita nampak kabus berarakan, tapi construction site kita nampak habuk berterbangan. Maybe kulit tak tahan, bakteria, habuk-habuk semua bersarang kat kulit muka, so tulah akibatnya...
Keadaan masa tuh, kulit gatal noksss... Gatal giler. Kalo korang tengok gambar kat atas tuh jerawat dia rapat-rapatkan, macam tuh la Mrs. Yan kena. Tau macam mana Mrs. Yan buat time gatal, letak ujung jari (kuku sebenarnye) kat antara jerawat-jerawat, pastuh tekan. Seksa weyyy... Masa tuh still pakai pencuci muka biasa. Try la pakai krim segala macam. Tapi sama gak. Lama gak la kena macam ni. Berbulan ok... Lagi guna pencuci ngan krim lagi teruk. Kulit kering, pedih. Pastuh lagi gatal... Sampai 1 masa, bila da tak tahan, Mrs. Yan garu je 1 muka. Ngeri ok. Imangine korang garu muka yang penuh jerawat kecik-kecik tuh... Nanges-nanges sebab stress gatal sangat. Bila air mata keluar, pedih sebab kulit dah luka.
Kalo kuar dating ngan Mr. Aid dulu, orang akan pandang macam pelik. Mesti dalam ati cakap bukan-bukankan... Hohohoho... Mesti orang cakap pompuan ni tak pandai jaga kulit. Hurrmmmm.... :( Sedara-mara semua cakap kesiannya kenapa jadi macam ni... Kebetulan masa tuh akak sedara bertunang, Mrs. Yan takmo amik gamba... Malu malu malu... Muka berkerak senang cite.
Jadinya, Mrs. Yan buat keputusan drastik, ececehhh... Mrs. Yan stop semua sabun dengan krim sebab semua bahan kimia. Mrs. Yan nekad nak ber'eksperimen' dengan kulit yang bertuah ni. Ada hikmah yang Allah nak tunjuk. Mrs. Yan yakin tuh. Dan Mrs. Yan niat nak kongsi dengan sesape yang ada masalah macam ni sebab Mrs. Yan da rasa macam mana tahap ketidakselesaannya (Hamekk ko panjang giler perkataannya)... 
Mrs. Yan g dapur, dan Mrs. Yan amik ni...

Madu Khaula
Last choice, ni je yang hati Mrs. Yan tergerak sebab madu antara penawar penyakit jugak... Ok, yakin, yakin... Malam sebelum tido, Mrs. Yan sapu kat muka... Ommangaihhh... Rasa manis, tapi bila sapu kat muka, pedih giler korang. Muka ni lepas sapu madu jadi panas je... Air mata ni sampai keluar la... Maybe sebab kulit Mrs. Yan dah luka. Pastuh bakteria dah penuh kat liang-liang roma kot. Sebab tak tahan sangat, jari-jari ni volunteer lak nak tolong garu sikit-sikit. Bangun pagi, Mrs. Yan basuh muka yang ada madu malam tadi, lap sikit-sikit, lepas tuh sapu balik madu, urut muka biar madu boleh meresap kat kulit, pastu basuh balik muka. Kesimpulannya, madu lah pencuci muka, madu lah krim kecantikan. Hehehehe... Nak g keje, sapu lite-lite je kat kulit. Memang tudung agak melekit la. Nampak tak selekehnye Kak Kiah ni... :) Tapi Alhamdulillah, jerawat da makin kecut, lepas tuh kulit bertambah kering ngan gelap macam terbakar. Tapi tak lama. Mrs. Yan sapu je terus kat muka. Lebih kurang 3minggu macam tuh, Mrs. Yan dapat balik macam kulit yang lama... :) 
Kalo sesape yang nak try, silalah. Tak kesah madu jenama ape pun, yang penting bukan madu yang murah yang dah campur gula tu ea... Sepanjang Mrs. Yan guna madu ni, takde lak kes muka bengkak kena hurung semut... Hohohoho... Jangan give up sebab healing process ni memang amik masa. Kita guna bahan semulajadi kan...
Kat bawah ni Mrs. Yan tulis khasiat madu untuk muka. Ni pun ihsan Mr. Google jugak.
- Mengangkat sel-sel kulit mati.
- Membersihkan kotoran yang pada wajah.
- Membuat kulit lebih cerah dan bersinar.
- Melembabkan dan menghaluskan kulit.
- Mencegah dan menghilangkan jerawat.
- Menyeimbangkan bakteria probiotik yang baik untuk tubuh dan kulit.
- Menjadi Anti-Aging dan memperlambat proses penuaan.
Sekarang ni je malas nak guna dah. Bila teringat, baru sapu kat muka. Maybe boleh apply kat kulit yang bermasalah gak kan... Tok korang, selamat mencuba la ea... :)
Takat muka jerawat 2-3 biji ape ade hal kan... Hohohoho...
-Thanks for reading-


10 June 2013

Like Like Like

Assalammualaikum...

 
 
Lagi satu improvement untuk blog ni. Hari tuh da letak visitor counter. Tapi sedey lak sebab lambat sangat letak so jumlah dia tak tally dengan yang sebenar... Tapi ape ade hal kan... Hohohoho... :)
 
Dan hari nieh, lepas menunggu 14 hari sebab delete Akaun Facebook yang lama, maka terhasil la........
 
 
 
 
 
Jeng... Jeng... Jeng...
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 Page untuk snappysmoothie.blogspot.com uuuolls :)
 
 
Maybe agak ketinggalan sebab baru nak merangkak-rangkak nak ber'page' bagai kan. Tapi ok la untuk long term. Banyak future planning yang kami teringin buat dan kami rasa memang perlu untuk kami menambahbaik blog ni.
 
 
Page ni kami tak bukak secara rasmi lagi sebab kami pun belum like. Hohohohoh... Hope kamoo-kamoo akan terus support kami.
 
 
-Thanks for reading-
  

05 June 2013

Ya, Saya Si Kidal

Assalammualaikum...

 


A: Tulis tangan kiri ke?
B: Ha'ah...
A: Oooo... Kidal rupenye...
B: (SENYUM)


Mrs. Yan letteww... Hohohoho...

Tapi yang Mrs. Yan perasan, Mrs. Yan akan guna tangan kiri untuk penggunaan yang besar-besar. Contoh kalo menulis, guna pisau, pegang racket ke. Tapi kalo Mrs. Yan nak belajar benda baru, contohnya dulu Mrs. Yan penah belajar main hoki, Mrs. Yan pegang kayu hoki tuh ikut macam mana cikgu ajar. Cara orang tangan kanan pegang la. Lepas tuh dulu mak Mrs. Yan penah ajar cara nak mengait ( mak guna tngan kanan), so Mrs. Yan mengait cara orang tangan kanan gak ( pegang jarum). Mrs. Yan start makan pun tangan kanan. Pegang sudu, suap kat mulut pun boleh tangan kanan... Huh... Maybe normal kot orang kidal memang cam gitu...

Kalo orang tua-tua dulu, nampak je budak menulis tangan kiri, cepat-cepat suruh budak tuh tukar belajar tulis pakai tangan kanan. Awat pelik perangai... Hohohoho... Tapi maybe sekarang ni isu kidal da bukan macam satu bende yang pelik. Pastuh tetibe rasa macam best sebab rase macam rare lak tulis guna tangan kiri ni kan... Kira-kira 10-15% je orang yang lefthanded ni... (Tak termasuk ahli Kumpulan Lefthanded ea).

 

C: Opppsss... Kidal tuh ape ekk...?

D: Kidal tuh orang yang banyak membuat sesuatu benda menggunakan tangan kiri.

C: Ooooo....

 

Fakta tentang kidal :

 



Hubungan kidal dengan otak

Kidal cenderung menggunakan otak sebelah kanan. Maksudnya, kalo kita tulis tangan kanan, kita cenderung menggunakan otak sebelah kiri sebabnya memang lumrah kejadian otak kita berfungsi menyongsang. ( Otak kiri menguasai pergerakan badan sebelah kanan, otak kanan menguasai pergerakan badan sebelah kiri).


Fungsi Otak

Otak kiri (Tangan kanan) 
Menguasai kawalan pertuturan, bahasa, tulisan, lojik, matematik dan sains.

Otak kanan (Tangan kiri) 
Menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.


Dengan penguasaan otak ini adalah dikatakan individu kidal lebih bijak dari segi kreativiti dan seni berbanding mereka yang menggunakan tangan kanan. (Biasa je kot. Tapi memang Mrs. Yan suka music and art)

Fakta menarik

Individu kidal cenderung merasa cemas ataupun malu dengan apa yang ingin dilakukan atau dikatakan (Betul betul betul).
Kajian dari Abertay University Skotlandia menemukan bahawa orang kidal cenderung lebih setuju dengan pernyataan seperti : “Saya khuatir membuat kesalahan.” Mereka yang kidal juga sepakat dengan penyataan : “Kritik atau omelan membuat saya sedikit sakit hati.”. Dr Lynn Wright, yang menjalan kajian tersebut di Dundee, Skotlandia, percaya fenomena ini disebabkan adanya perbezaan bahagian otak antara orang kidal dan orang tangan kanan.
“Orang kidal cenderung lebih bimbang, sedangkan mereka yang memakai tangan kanan cenderung sedikit bergerak cepat. Pada orang kidal, bahagian otak kanannya lebih dominan, dan inilah bahagian yang sepertinya mengendalikan aspek negatif dari emosi. Mereka yang lebih banyak memakai tangan kanan, bahagian otak kirinya lebih dominan,” jelas Lynn.



TOKOH-TOKOH KIDAL

1. Presiden Amerika Syarikat
- James A. Garfield (1831-1881) 20th
- Herbert Hoover (1874-1964) 31st
- Harry S. Truman (1884-1972) 33rd
- Gerald Ford (1913- ) 38th
- Ronald Reagan (1911 – ) 40th
- George H.W. Bush (1924- ) 41st
- Bill Clinton (1946- ) 42nd
- Barrack Obama 44th ( Mccain juga seorang kidal )


2. Tokoh ternama
- Aristotle (Ahli falsafah)
- Mahatma Gandhi (tokoh keamanan)
- Isaac Newton (saintis)
- Albert Einstein (saintis)
- Henry Ford Jr., (automobil)

- Leonardo Da Vinnci (kesenian)
 
- Mrs. Yan (tetibe) 



Individu kidal dipercayai mempunyai kelebihan dalam aspek:

a) Teknologi Maklumat

Bill Gates

b) Seni ( suara, lukis, pertahanan diri/peperangan )

Saidina Umar Al-Khattab (berdasarkan kitab-kitab sejarah Islam)
Julius Caesar,
Alexander the Great,
Napoleon Bonaparte dan Isterinya,
Leonardo Da Vinci

c) Musik dan hiburan

Michelangelo Buonaroti,
Beethoven

Selebriti

Oprah Winfrey
Amitabh Bachchan
Tom Cruise
Charlie Chaplin
Nicole Kidman
Marilyn Monroe
Angelina Jolie
Keanu Reeves
Sylvester Stallone
Asmawi bin Ani( Mawi )
Man Kidal

d) Sukan

Pelé -Edson Arantes do Nascimento (Bolasepak)
Diego Armando Maradona (Bolasepak)
Lieonel Messi (Bolasepak)
Rafael Nadal (Tenis)
John McEnro (Tenis)
Lin Dan (Badminton)
Valentino Rossi (Lumba motosikal)



Rumusan

1. Secara kasarnya sekitar 10-15% daripada penduduk dunia adalah kidal.
2. Orang kidal tidak semestinya mempunyai kedua ibubapa yang juga kidal.
3. Menurut kajian tidak ada sesiapapun yang dapat mendefinasikan mengapa sesetengah individu itu dilahirkan kidal. Tidak ada gen yang mengaitkan orang kidal dapat dikenalpasti, tetapi ianya mempunyai kaitan didalam sesebuah keluarga.
4. Leonardo da Vinci menulis kesemua data peribadinya dari kanan ke kiri (seperti penulisan jawi) sehinggakan sesiapa yang ingin membacanya terpaksa menggunakan cermin untuk menterjemahkan mesej-mesejnya.
5. Hari istimewa untuk orang kidal adalah Hari Kidal Sedunia yang. disambut pada 13 Ogos setiap tahun.
6. Lebih ramai lelaki yang kidal berbanding perempuan.

7. Individu kidal, individu elastik kerana mereka terpaksa menggunakan pelbagai barangan untuk orang biasa (tangan kanan), mereka terpaksa menyesuaikan diri dalam semua keadaan agar dapat menggunakan sesuatu kemudahan seperti orang bertangan kanan. Akhirnya, mereka dapat menyesuaikan diri dalam semua kerja walaupun dengan gaya kerja yang sedikit berbeza. Dan disebabkan itu juga menjadi faktor orang kidal hidup 9 tahun lebih pendek dari orang dengan tangan kanan secara puratanya.

Apapun, cool what jadi kidal ni... Siap ada yang kata suka tengok Mrs. Yan menulis lagi sebab buku akak jadi 90% ke kiri. Wahahahaha... Apapun, ni gak salah satu kebesaran-Nya right... :)

-Thanks for reading- 




12 Mei 2013 - E-Day Anim & Anip

Congratulation...

Assalammualaikum... 

We're engaged... Sambil tunjuk cincin... Hahahaha... Posing wajib r tuh... (Mrs. Yan lupe nak buat macam tuh dulu. Wahahahaha....)

Oklah, to Anim & Anip, congratz to both of u... Mungkin akan ada banyak halangan, rintangan, dugaan, walaupun benda tuh perkara sebesar kuman je. Selagi takde emo-emo tahap nak baling barang hantaran, kira ok la tuh... Hahahaha...( Nampak sangat la pengalaman sendiri )... Orang kata normal banyak dugaan time tunang... Logiknya sebab bina masjid ni kan macam dah melengkapkan sebahagian iman, so syaiton yang direjam ni berusaha keras la takmo kita tawennn... Syaitonnn sangat tau...

Soo, kami harap semua berjalan lancar dan banyak-banyak bersabar ok... Jom, layan gamba dehhh :) 

Photo taken by : Mr. Aid



















-Thanks for reading-