22 March 2013

Fraser Hill

Angin Sejuk dan Laluan Mencabar


Sebelum ni Mrs. Yan ada cerita pasal Family Day @ Kalumpang Resort. Lepas check out dari Kalumpang Resort, kami teruskan our journey untuk amik angin sejuk kat Fraser Hill. Kalo dulu, ada waktu-waktu tertentu untuk kita naik dan turun Fraser Hill. Waktu ganjil adalah waktu naik dan genap adalah waktu turun sebab masa tuh ada 1 laluan jer. Tapi sekarang dah ada improvement sebabnya ada laluan baru untuk turun dari Fraser Hill. Jadinya tak payah lagi la kita dok mencongak-congak pikir ganjil ke genap. Huhuhuhu...

Masa waktu sampai ke Fraser Hill takde lah apa cerita sangat. Cuma risaukan budak-budak yang ter'excited' lebih dok berlari berkejaran jer. Kami minum petang kat restoran kat sini jer. Lapa kot tambah dengan sejuk lagi kan. Takde amik gambar pun dekat restoran ni sebab rasa macam dah penat sangat. Semua la malas... Lepas makan, amik gambar 1 famili jap pastu balik umah.




 
 

Dan cerita di sepanjang perjanan balik ke rumah adalah....

Kami bergerak turun dari Fraser Hill dalam pukul 5 lebih macam tuh. Sampai junction, kanan ke Kuala Lumpur, kiri ke Raub. Kami amik ke kanan (KL da depan mata kot). Tetiba nampak kereta Abang Mamat ngan Abang Erry tengah tunggu kat lorong tepi ke Raub. Kami patah balik. Tunggu kereta Kak Ngah. Ingatkan dok tepi tuh sebab nak tunggu kami semua then masuk ke simpang KL. Rupanya Abang Mamat cakap Abang Long call suruh masuk simpang ke Raub (dia dah meluncur laju ke depan dah. Jadi kami taktau dia masuk simpang mana). Ok..pk +ve, jalan ni lagi dekat dari ikut signboard terus ke KL. Huhhh...

Dalam kereta kami berempat kalo tak silap. Mr. Aid, Mrs. Yan, Tipah ngan Amin (tak ingat anak Abang Erry join kitorang ke tak. Buley macam tuh). Dan kami adalah orang yang memiliki 'keberanian yang tinggi'. Hahahahaha... Mr. Aid pun bercongak-congak. 'Kalo lalu sini mesti lalu Bentong, Kuala Lipis, lalu Karak'. Hah (paduan suara). Karak lama ke Karak Highway. Agak nak menyumpah gak la sebab tak pernah lalu jalan ni. Mr. Aid sambung, 'taktau lah takut Karak lama je sebab dah ikut jalan lama'.

Si Amin dah bukak cerita pengalaman Kak Ngah si anak makcik masa lalu Karak lama...

Masa tuh malam. Nak g kenduri kot. Lalu jalan lama. Kak Ngah yang bawak kete (hebak mu). Makcik dok kat sebelah. Tetiba makcik nampak ada benda mengikut dari belakang. Boleh lak benda tuh perasan makcik pandang dia, dia pun terbang la sebelah makcik. Nasib bek Kak Ngah tak perasan. OMG OMG OMG... Takmo la jadi macam tuh. Tengok jam, dah nak Maghrib. Tapi lalu kat dalam hutan jalan belok-belok nampak macam dah malam jer.

Balik ke cerita kami. Turun dari Fraser Hill, bajet nak amik udara yang best tuh, kami bukak tingkap. Tapi tetiba rasa macam tak best, naikkan tingkap la lepas dengar cite si Amin. Panjangnya perjalanan. Pusing Raub ko. Macam jalan-jalan 1 Pahang dah rasa. Dengan kereta Kak Ngah takde minyak. Dengan tengok keadaan pekan yang sunyi. Semua dah masuk umah kot time nih. Tambah la seramnya aihh... Teringat lak cite Karak tuh. Macam penambah perasa lak rasa. Jalan ni derang selalu guna nak balik Kelantan kan.

Pusing-pusing ikut alur tuh, pinggang sakit semua cukup dah. Tetiba kami nampak signboard ke Fraser Hill. APAAAAA... Masa datang tadi Fraser Hill belah kiri kami, sekarang Fraser Hill belah kanan kami. Kami tawaf Fraser Hill okkaip... Pasrah dah ni... Muka renyuk-renyuk dah rasa. Sampai la ke laluan Kuala Lipis. Nampak bangkai kereta remuk. Dandan lak aihhh... Dalam hati cakap jangan la nampak pape kat kereta ni (sambil mata pandang kereta remuk tuh). Tapi nampak macam seram...  Derang benti solat dulu kat masjid mana ntah kat Kuala Lipis. Tak ingat masa tuh kol berapa. 8 lebih kot dan still kat Kuala Lipis. Lepas tuh redah lagi kawasan hutan. Dalam hati dok berdoa janganlah lalu Karak lama. Mungkin rezeki kalo lalu kan. Bila lagi nak lalu. Tapi macam tak sedia je. Sebab dah gelap... Huhuhuhuhuhu....

Lama pastu nampak signboard Karak Highway dan yeyyyyy.... Masuk Karak Highway. Takyah lalu Karak lama.... Sangat lega. Masuk highway memang nak sampai umah cepat jela rasa.

Sampai umah, tengok keta... Awat banyak semut itam nieh. Beso-beso ko. Barulah teringat kat Kalumpang kami parking bawah pokok. Mesti dia ingat keta kami umah baru dia. Lagi lah rasa macam marah. Dengan penat lagi. Basuh siki-sikit, then start moto g kedai makan. G makan kat D'Desaria kat Taman Medan tuh. Omangaihhh mahal melantun rege ko. Memang takmo jejak dah la kedai tuh. Bukan sedap pun. Sori la ea... Mintak sup cendawan, boleh tanya Mrs. Yan balik sup cendawan yang creamy tuh ke. Mula la nak buat muka udang kena bakar nieh. Takkan nak makan creamy mushroom soup ngan nasi. Kalo pizza tuh ada lah faedahnya. Sampai je kat kami bukan sup cendawan tiram yang macam biasa tuh... Cendawan butang yang dalam tin tuh derang potong-potong. Memang potong selera la tengok. Mintak siakap 3 rasa. Dia tanya, akak nak yang harga RM18 ke, tak abeh cakap Mrs. Yan dah potong... Ada lak harga macam tuh ke? Bagi jela yang RM18 tuh. Ingatkan yang sampai tuh besar lah ikan nya. Ghupenya yang hadooo.... Saiz ikan siakap tuh kalo kat Pasaraya Matahari baru RM5. Bukannya ko nak g tangkap ikan fresh pun. Makan tercekik-cekik rasa. Semua skali harga RM 43 lebih kot. Tambah lagi RM7, kitorang dah boleh makan mewah kat restoran Tanjung Karang tuh. Takmo g sana lagi.

Balik lepas makan tengok keta bersemut lagi. Bermulalah lepas tuh kerja kami asyik nak membunuh semut jer. Siap ada ratu dia lagi...bayangkan macam mana derang 1 hari je boleh menakluki keta kami.






Pengalaman turun naik Fraser Hill





 
Lepas balik dari Fraser Hill tuh baru Mr. Aid cite sebenarnya keta berat masa lalu kawasan hutan jalan balik. Sampai kena drop gear lah. Pastu terpikir macam mana Abang Mamat kata Abang Long bagitau dia ikut Raub, padahal Abang Long ikut signboard KL. Jumpa Kak Ngah, dia kata yang derang kena kacau tuh bukan kat Karak lama, tapi kat laluan Kuala Lipis.... Skali lagi paduan suara... HAAAAAAA!!!!!! 

-Thanks for reading- 

18 March 2013

Family Day @ Kalumpang Resort

9-10 Februari 2013


Family day kali ni untuk belah family Mr. Aid. Kalau nak compare family Mr. Aid dengan Mrs. Yan memang banyak beza sebab Mrs. Aid dibesarkan dengan adik-beradik yang ramai. Kalau berkumpul tuh, penuh rumah lah... Tempat ber'family day' kali ni kat Kalumpang Resort. Mandi sungai la jawabnya ye... Kali ni kak long ngan abang long yang jadi organizer. Kami yang lain hanya menurut perintah...hahahaha...

Sebenarnya memang tak tau pun kami nak tidur kat mana. Apartment ke, chalet ke kan. Nape Mrs. Yan bajet nak tidur kat tempat macam tuh...jeng jeng jeng... Sebabnya apa yang kami berdua tau, tempat yang kami nak tidur ni satu malam RM200... Abang long dah booking kan untuk 3...(still tak tau nak tidur kat mana kena lah letak ...) Total semua RM600. Tak tau la kalau orang lain kan. Tapi bagi kami, standard rege-rege macam tuh kalau dok kat apartment at least 1 bilik ataupun dok kat chalet... Dan bermula lah episod ber'family day' kami.

8 Februari 2013,
Kita ke belakang jap. 1 hari sebelum nak ke Kalumpang. Excited nieh sebab 1st time Mrs. Yan join famili Mr. Aid bercuti. Semua adik-beradik g. Dok la sibuk ke Mydin membeli barang-barang tok buat BBQ malam esoknya. Balik dari Mydin, Mrs. Yan berperang pulak kat dapur tok buat Trifle Pudding (sori gambar tak sempat nak amik. Sebab jam masa tuh pun dah pukul 10 lebih malam). Siap je dalam 9 bekas segi 4 tepat, terus lari p tido. Tak senonoh perangai....   

9 Februari 2013,
Baru terhegeh-hegeh nak packing baju. Plan takmo penuhkan Baby Viva, so Mrs. Yan packing dalam 1 beg je. Towel ngan barang mandi pun sekali la tuh ye. Oklah kan. Beg bebanyak pun xde guna. Dengan nak letak bekas Trifle lagi nanti. Hahahahaha... Dalam kol 12, kami gerak ke rumah famili Mr. Aid yang tak sampai 10 minit pun. Jauh kat sudut hati ni, ececeh... dok berdoa jangan lah duduk kat tempat yang Mrs. Yan googling sebelum ni.

Sampai je kat umah mak Mr. Aid, pelik dah sebab bukan main lagi bawak tilam bagai. Aikkk, takkan tempat tuh takde sediakan. Memang macam nak g seminggu la. Ok takpe, maybe family ramai, dengan budak kecik lagi kan. Sedapkan hati lagi... Jangan lah duduk kat tempat tuh. Haisshhhhh....

 11km lagi nak sampai Tanjung Malim



Kami pun bergerak ke Kalumpang. Makanan tok tengahari semua dah bawak. Kami konvoi dengan 5 kereta. Sampai je kat Kalumpang, kami parking kat kawasan yang derang sediakan. Kebetulan kereta kami parking kat bawah pokok. Dalam hati, redup sikit. Balik esok takdelah bahang sangat. (Ok...kita tengok esok. ahaks). Kami dapat tag tangan macam masuk theme park untuk membezakan kami bermalam kat situ atau setakat tumpang mandi je. (Bayaran RM10 untuk dewasa yang nak mandi kat situ. Mahal tak?) Semua barang-barang yang kami bawak, derang akan bawak guna moto yang sekali dengan tempat letak barang tuh... tak tau apa nama sampai ke tempat kami menginap....huhuhuhu.... Kira servis dia ok lah macam tu kan.

 Kalumpang Resort

Sampai je kat tempat menginap, maka bermulalah episod ber'family day' di Kalumpang Resort.  Tetiba nampak macam ada orang yang kami kenal. Keluarga makcik pun kebetulan g ke Kalumpang Resort ni jugak. Bilik kami pun memang rezeki dapat dekat-dekat. Aku tengok tempat. 2 kabin, 1 bilik. Which is 1 kabin = RM200, 2 kabin = RM400. 1 bilik = RM200. Total = RM600. Untuk satu malam tau... Huishhhh... Tapi Mrs. Yan cool lagi... Ape la sangat... Mrs. Yan tinjau kat dalam kabin. Kalau tak silap ade 4 ke 6 ntah katil double decker. Kiranya ada 8 ke 12 katil lah untuk 1 kabin. Almari besi yang tinggi warna kelabu ada 2 pintu macam kat asrama tuh ada satu, tv kecik, air-cond, kipas dinding, pastu bilik air. Tu jelah. Peti ais, takde ye. Tunjau lak kat dalam bilik. Ada 2 katil single yang dicantumkan, tv kecik, air-cond, kipas, bilik air. Peti ais pun takde gak. Sama je. Cuma yang beza bilik nampak lagi kemas dan selesa.

Barang-barang kami still dalam kereta. Bila dah tengok keadaan bilik tuh, apa yang Mrs. Yan takutkan tuh jadi gak akhirnya. Nilah tempat yang Mrs. Yan jumpa masa googling hari tuh. Sekarang dok memikir pulak macam mana nak tidur ni. Macam mana derang nak bahagikan bilik yang besar alam ni dengan jumlah kami yang lebih kurang 28 orang ni. Dalam 3 bilik ok... Akhirnya derang decide kaum-kaum ibu dok kat bilik. Termasuklah Mrs. Yan. Huh...? Mr. Aid & Mrs. Yan kena tidur asing bilik...? (Rasa macam dah tak berapa nak cool sangat nieh). Baju-baju macam mana? barang mandi semua... Tapi boleh jerit dalam hati je. Terpaksa lah kalau setiap kali nak mandi Mr. Aid datang bilik tok amik beg baju tuh pastu mandi kat kabin.

Dengan kaki yang rasa macam ada orang tarik ni, Mrs. Yan pun g lah ke bilik. Kat dalam bilik tuh semua skali ada 12 orang termasuk 3 budak kecik. Cuba bayangkan situasi tuh macam mana. Dengan beg masing-masing lagi. Yang lain-lain dah dibahagikan masuk ke kabin. Patutlah derang dah siap-siap bawak tilam... Line tepon memang out la. 1 bar pun takde. Sedeyy betul. 

Punca sebenar kejadian ni bagi Mrs. Yan adalah dari kadar sewa yang agak tak berpatutan. Mintak maaf lah ye kalau ada yang tak bersetuju. Biasa yang Mrs. Yan tau, standard apartment adalah dalam RM250 macam tuh. Ada ruang tamu, ada bilik, ada dapur. Walaupun dapur tak boleh masak, tapi still ada cerek tok buat air, ada peti ais. Cukuplah kan. Rasa macam berbaloi kalau abehkan duit macam tuh. Amik lah contoh 1 apartment RM300 untuk 1 malam. Kami amik 2 apartment dengan kemudahan yang simple tadi, dah kira berbaloi kan. Bukanlah nak yang tak masuk akal tapi dengan rege yang murah. Takpun dengan harga RM600 tuh kami dah dapat sebiji rumah tak kesah la banglo ke teres. Silap haribulan, boleh masak lagi.  Apa kata untuk bilik yang simple macam tuh Mrs. Yan cadangkan dalam RM100 - RM120. Untuk kabin berbaloi la kot RM150. Cadangan jerrr.... Kami boleh booking banyak-banyak. Huhuhuhuhu...

Kami sewa tempat untuk BBQ sekali. RM5O kalau tak silap. Sekali lah dengan arang dia semua. Pastu ada 2 meja. Tapi tak tau meja cas ke tak. Bahan-bahan uuntuk BBQ kami mintak derang tolong simpankan memandangkan takde kemudahan peti sejuk kat bilik. Kebetulan, esoknya ada keluarga nak ber'picnic' kat situ, jadinya derang dah siap-siap pasang khemah untuk keluarga tuh. Kami dapat permission untuk gunakan 1 daripada khemah dengan syarat kebersihan khemah terjaga. Enteng aja kan... Dari segi servis memang takde masalah. Mrs. Yan suka cara derang layan kami. 

Tok yang tak minat mandi sungai, derang ada sediakan swimming pool. Besar tau. Ada 2 bahagian. Kanak-kanak dan orang dewasa. Memang seronok la derang. My M.I.L pun tak lepas peluang tunjuk bakat berenang kat cucu menantu dia. Kelass Jahhhh... Malam tuh, lepas Isyak, bermula lah pesta muda-mudi. Ayam bakar ada, hotdog, burger bakar pun ada. Buat sikit coleslaw. Memang happening. Mata lak semua merah-merah sebab seronok sangat berendam kt swimming pool petang tadi.








Haaa... Ada 1 cerita tau. Antara kami ni, anak Kak Ngah yang paling kecik. Baby lagi dalam 7 bulan kot. Tempat kami BBQ dekat je ngan sungai. Disebabkan si Zarif ni tak banyak kerenah, dengan sesape pun dia boleh bantai gelak, Mrs. Yan suka lah dokong dia. Tapi bila dah malam bertukar minit, mata si Zarif ni dok galak la memandang ke sungai... Uiisshhh... Seram je. Macam ada benda yang menarik perhatian dia. Bila kita alihkan kedudukan, dia mula meronta nak ke sungai gak mata tuh. Tapi nasib baik bukan orang-orang besar ni yang nampak. Tapi adat lah kan, nama pun budak. selagi dia tak mengacau kita, ok la tuh. Balik ke bilik, terbaca syarat-syarat menginap di resort ni. Dan salah satu syaratnya mengunjung di larang keluar dari bilik pada pukul 12 TENGAH MALAM KE ATAS... Hohohohoho... Apekah mesej yang cuba disampaikan :)

 Ni lah bilik untuk kaum ibu-ibu. -WALET 1-




 Operasi mengalihkan pandangan si Zarif dari sungai. Apelah yang ko nampak ea.

10 Februari 2013,
Lepas subuh, Mrs. Yan meneman Puan Besar Enon siapkan breakfast. Ada pondok wakaf gak kat situ. Lepas makan semua g sambung berkubang. Mrs. Yan heret Mr. Aid g mandi sungai. Apa barang mandi swimming pool. Tak semulajadi lah... Hahahahaha... Lepas puas, kami pun bersiap-siap tok check-out. Masa mandi sungai dah rasa gatal-gatal dah. Tapi ignore lagi. Sekali tengok, badan keluar bengkak-bengkak macam baru lepas kena gigit nyamuk. Hambik kau... Huhuhuhu...

 Ayam ni mesti berdebar-debar takut kena sembelih. Hahahahaha...



Mini zoo. Ada angsa bijak kat sini. Ikut je tuan dia. takyah ikat-ikat pun.





Abang Long wat additional proposal. Dah alang-alang g sini, jom lalu Fraser Hill nak. Dekat dah ni. Hahahahaha... Dah kata berjalankan. Bab tuh Mrs. Yan suka.... :) Nanti baca post ke Fraser Hill lak ea... Memang pengembaraan mencabar lah... Tungguuuuu :)

12 March 2013

Allah Selamatkan Kamu

11.3.2013 - 50 Tahun Sudah

 

Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan Sa'diah emakku...
Allah selamatkan kamu...

Semalam birthday ma yang ke-50. 50 tahun sudah kamu ye...hahahaha... Opening birthday celebration la kiranya kat dalam umah kami. Sambut kali ni simple je sebab dah berabeh duit g PD hari tuh. Hahahahaha... Kami beli je Red Velvet dari sepupu Mrs. Yan, Shuhaily On a.k.a kak long. Untuk 1kg kek = RM90. Maceh bersengkang mata buatkan kek yang tak muak dimakan ni ye... Pastu ada bli Pizza Hut sebab si empunya birthday ni asyik menyebut-nyebut nak Pizza. Huhuhuhuhu... Tu pun makan kat umah je. Panggil la tetamu jemputan... Si Along ngan Deqbal dua beradik nieh. Hujung bulan ni birthday Iwan lak. Adeyyy... Korek tabung jap....


Gambar ni jela mampu amik sebab bila dah dok kat umah pakaian pun memang tak leh blah la kan memasing...Hahahahaha...

Pape pun, ekhlas dari kami, semoga panjang umuq, mughah rezeki, sehat-sehat selalu dan semoga sentiasa di dalam lindungan-NYA.... Amin :)


p/s: Kualiti gambaq toksah tanya la ea... Sape suruh Mr. Aid maleh nak bwk turun kamera...hahahahahaha....


-Thanks for reading-

10 March 2013

Port Dickson Part 06 : BADEN BADEN BUNDLE

Baeeiiik Punya!


Wah wah wah... Hahahaha. Ni slogan untuk Baden Baden Bundle (slogan ea kita panggil). Lepas dinner, otw nak balik apartment, Iwan call tanya nak singgah Baden Baden Bundle tak. Ak on je. Dah kata holiday, takkanlah nak balik awal sangat kan. First time tau masuk kedai ni. Semua barang bundle. Nampak tersusun. Seronok nak cuci mata. Harga pun takdelah mahal. Kalau takat nak cari yang harga RM 5 dengan condition yang elok, boleh lagi la jumpa kat sini. Yang bestnya, dress, baju-baju pompuan banyak gak jual kat sini. Kira boleh memilih la. Belek punya belek, kami adalah beli barang sehelai dua kat sini. Kenangan dari PD maybe :)





Bundles are GOOD, Bundles are FUN, Bundles are TERRIFIC, For EVERYONE!

-Thanks for reading-





 

 

Port Dickson Part 05 : Dinner @ Medan Ikan Bakar MPPD

Hj Fared Bin Hj Masrom

Haaaa... sape Hj Fared Bin Hj Masrom nieh...? Bukan main lagi entry pasal dia kan... Dia ni lah owner kedai makan SAMUDRA Ikan Bakar. Lokasi restoran ni di Medan Ikan Bakar MPPD. Jarak dalam 10km dari Bayu Beach Resort . Direction nak ke tempat ni pun tak susah. Memang ada signboard untuk ke sini. Jalan dia pun memang lurus je, lepas tuh masuk kiri, tempat ni kat belah kanan kita nanti. Senang je (sebab Mrs. Yan jenis buta jalan gak). Excited sebenarnya nak dinner malam ni sebab dah baca banyak review pasal restoran yang best kat PD. Ada yang kata makanan kat PD takde yang best. Survey punya survey, Mrs. Yan banyak baca pasal Restoran SAMUDRA nieh. Confident nieh nak g. Memang macam orang tau jalan lah. Sampai je kat tempat ni, Iwan tanya :

Iwan      : Ko penah g sini ke kak?
Mrs. Yan  : Tak
Iwan      : Abeh ko macam confident jer.
Mrs. Yan  : Aku baca kat blog derang kata sini best
Iwan      : Ntah-ntah restoran kat atas tuh tak (D’Terapung)
Mrs. Yan  : Derang tulis dalam blog kata restoran tuh kureng tapi rege mahal.
            Hohohohoho...

 Ni lah tempat tuh. Kalau tengok kat bahagian dalam, SAMUDRA Ikan Bakar kat belah kiri.


Memang seronok memilih la.


Menu kami malam tuh :

1) Nasi untuk 6 orang makan
2) Ikan Kerapu separuh masak 3 rasa, separuh masak stim
3) Ikan pari bakar - 2 bahagian
4) Sotong goreng tepung - 2 bahagian
5) Pepahat  masak sambal
6) Kailan ikan masin - 2 bahagian
7) Air tembikai – 1 jug
8) Air epal – 1 jug
9) Air suam – 1 jug

Ikan Kerapu kami mintak masak stim tapi kami nak kuah masak 3 rasa. Memang macam pelik menu tuh kan tapi kami pernah makan kat Penang. Memamg terbaik. Tapi yang kami dapat, separuh ikan masak 3 rasa, lagi separuh ikan masak stim. Hohohohoho.... Masa pelayan hantar ikan masak 3 rasa, kami semua pelik kenapa ikan ni kecik. Mana lagi separuh ikan. Hahahahaha… Rupanya ter’misunderstood’ masa amik order kot. Tapi bagus gak sebab kami boleh rasa dua-dua masakan sekali. Masak Stim – Biasa-biasa je. Kalo masam lagi, pedas lagi, lagi sedap kot. Huhuhuhuhu… Masak 3 rasa – Sedap. Ikan die goreng garing tapi tak kering. Isi dalam dia lembut je. Kuah dia pun sedap. Bagi aku kalau lain kali makan kat sini memang nak order lagi.

Ikan pari kami bakar je. Unik sebab ade petai. Tapi tak berapa nak unik la bagi yang memang tak makan petai kan. Bagi aku, aku suka je. Sotong goreng tepung ni memang biasa la kan. Senang nak order. Kami amik dalam 6 ekor. Besar-besar sotong dia. Sambal untuk pepahat pun memang ada rasa. Overall, semua makanan and air ok. Just nice. Boleh mengulang makan kat sini next time.



 Kailan ikan masin, separuh kerapu masak 3 rasa, separuh kerapu stim. Hohohoho...


Signboard & pari bakar


 Penuh meja dibuatnya


 Dayah & ma


 Abah, Iwan, & sotong goreng tepung


Perut pun dah kenyang, time nak bayar rupanya Mr. Aid dah dulukan duit dia. Kami memang plan bertiga nak tong-tong bayar untuk dinner sebab bajet macam mahal sangat kan. Tapi bila tengok resit, total semua sekali RM 174.00. OMG OMG OMG…. Sangat sangat sangat murah bagi kami sebab hidangan untuk 6 orang dewasa. Confirm akan pergi lagi nanti. Insya-Allah...

Ralat sangat memilih sampai lupa nak amik udang. Derang kata butterprawn kat sini sedap. Rasanya tengok derang ni semua makan macam puas la.

Abah hati da senang, boleh lak kuarkan proposal nak g mandi laut memalam ni.HAMBOIIII...

Lastly... kami
 
-Thanks for reading-

06 March 2013

Port Dickson Part 04 : Sunset


Mahahari Terbenam


Mr. Aid yang excited nak amik sunset. Sanggup  tuh g sengsorang. Mrs. Yan tido. Kuangkuangkuang...

Enjoy the view... 





-Thanks for reading-

Port Dickson Part 03 : Pantai Bagan Pinang


Bakar-bakar, Santai-santai

 

Lebih kurang pukul 10 pagi kami sekeluarga bergerak ke pantai. Cadangnya nak ke Teluk Kemang je. Tapi kebetulan ada Sambutan Hari Tentera Darat yang ke-80. Nampak macam meriah. Siap ada kereta kebal lagi. Memang ramai orang. Port Dickson ni kan Bandar Tentera Darat. Kami pun pergi ke Pantai Bagan Pinang. Ok pantai dia. Kebetulan orang pun tak ramai lagi masa tuh. Jadi kami dapat la ‘port’ yang best sikit. Bawah pokok, siap ada kerusi meja lagi. Pasang khemah, bentang tikar, campak semua barang-barang berharga dalam khemah tu, hidupkan api... Ucapaca bakar-membakar pun bermula. Seronok sebab dah lama tak buat macam tu. Macam biasa tukang bakar memang Iwan la. Takde dia, tak berasap dapur...Hamboi...

Biasanya kalau kami ber'BBQ' ni mesti ada ayam. Lepas tu adalah tambahan sotong, ‘hotdog’, dan last sekali Oblong kambing. Oblong ni nanti nak di'modified' jadi kebab kambing...huhuhuhu...Lepas tu, Dayah pulak kerja dia menggoreng. Kentang ada, nugget pun ada. Ada jugak kami buat ‘coleslow’ (boleh guna jugak untuk kebab nanti), ‘blackpepper sauce’, and lastly roti pita. Abah kali ni takde sibuk wat pape pun. Dia asyik dok menunggu bila kebab kambing tuh nak siap je. Untuk kebab kami guna Oblong Kambing jenama Sempoi. Sedaplah bagi yang suka ada rasa kambing tuh kan. Harga masa kami beli, RM24 untuk 10 keping. OKlah kan. 



Relax kan Che Mat








The Making Of Lamb Kebab



Lepas kenyang makan, sembang-sembang, bahan-membahan, air laut pun surut. Tetibe teringin lak nak cari siput sedut. Untung-untung boleh buat masak lemak. Tapi takde la pulak. Taktau kot macam mana nak cari. Huhuhuhuhu... Jadinya, kami takat cari remis jelah kat tepi pantai. Tu pun tak banyak. Dayah kata tak macam kat Pantai Remis. Iwan keluarkan layang-layang besar dia. Seronok tengok dia boleh terbang tinggi. Siap ada helang lagi terbang sebelah layang-layang tuh. Dia ingatkan best friend dia kot. Mr. Aid lak dok sibuk berkubang.


Iwan dengan layang-layang. 




Remis tak jumpa, benda lain yang banyak.


Pakcik ni tengah cari cacing untuk umpan ikan pari. Panjangkan cacing tuh.



Semua dah kepenatan, kami pun berkemas balik ke apartment dalam pukul 4lebih macam tuh. Rehatkan badan dulu, malam nak g dinner kat Medan Ikan Bakar MPPD lak. Hoyeyyyyy!!!

-Thanks for reading-