25 September 2015

Warisan Hati Rimba, Kemensah

25.9.2015
 
Assalammualaikum...

Hari Raya ketiga tahun ni, Mrs. Yan satu family plan nak p mandi-mandi. Yela, sekarang Dayah Mok dah jauh, Mrs. Yan lak dah menyewa rumah lain walaupun still tinggal kat Taman Medan, so, kitorang plan last minute tok pi berendam... Lagipun sebelum puasa hari tuh kitorang ada pi Sungai Congkak, tapi Iwan ngan Zani tak dapat join, jadinya, kengkonon macam nak repeat berendam la kiranya... Ingatkan nak pi Sungai Congkak lagi (banyak kali pi pun tak bosan) tapi derang mintak try Kemensah... Member ktorang ada yang penah pi sana, air pool dia cantik, so, mulalah sesi googling andddddd terjumpalah Warisan Hati Rimba... Try-try cari contact no.... Yes, dapat :)

Okkaip, Warisan Hati Rimba ni, owner dia kak Elly and her husband yang lupa da nama dia :) Husband Kak Elly nieh askar, kebetulan derang ada tanah kat sini... Rezeki lak sebab derang dapat sumber air bukit... Jadinyer, dari bilik air, sampai la ke pool ni sume sumber dari air bukit. Sebab tuh kalo korang mandi air pool ni waktu malam pun xde menggigil kesejukan. Tok orang-orang yang sangat pandai berenang macam Mrs. Yan nieh pun best sebab takde la korang kenyang minum air klorin kan :p

Ni no. tel Kak Elly : 013-3376934 sebelum ni Mrs. Yan dah penah share pasal Warisan Hati Rimba ni kat FB page SnappySmoothie (rerajinkan lah like ye) ramai yang tanya, available lagi ke no tel Kak Elly nieh, beroperasi lagi ke Warisan Hati Rimba nieh... No tel Kak Elly and Warisan Hati Rimba masih beroperasi ye... Tapi mungkin disebabkan Kak Elly sendiri yang uruskan semua hal kat Chalet ni, maybe kengkadang dia tak sempat nak pickup call anda-anda semua... Huhuhuhu... Mrs. Yan pun sebelum dapat booking chalet, berapa kali gak try contact Kak Elly, baru dapat...Siap mesej lagi tau... Huhuhu... Pastu dah la tak payah bayar deposit dulu, siap sebelum pi call jugak dulu sebab takut Kak Elly lupa... Korang jangan takut, kat dapur Kak Elly tu ada whiteboard, so dia akan tulis sapa yang booking tempat tu siap ngan tarikh sekali :)

Hari yang dinantikan pun sampai, tapi masa tu hujan. tetiba lebat lak... Ingatkan takde pape lah, tapi bila sampai je tengok air kolam dah keruh sebab lumpur ikut turun sekali... adessss... Okkaip, sebelum tu, Warisan Hati Rimba ni dia terletak kat Kemensah Hulu Klang. Mengkome penah pi Zoo Negara tak.... Kalo penah pi, bagusss... Sebab dia kat belakang Zoo Negara... Lalu kat jalan sebelah Zoo (maksudnya, Zoo Negara nanti belah kiri korang) Jalan Taman Zooview, korang straight je sampai nampak Maahad belah kanan, pastu straight lagi sampai nampak kolam pancing belah kiri... Jalan depan sikit, korang akan nampak ada banyak signboard chalet kat simpang antara jalan kiri and kanan, korang amik belah kiri. straight lagi, korang akan nampak Chalet Jimbara kat belah kanan, sebelah Chalet Jimbara tu la Warisan Hati Rimba. Korang jangan sampai terlepas jalan ke ATV lak... Hope korang clear apa yang Mrs. Yan cakap ni ea... Okaaip, straight tuh bukan bermaksud 'straight' ye korang... Jalan dia kecik and macam ular kena palu... Huhuhuhu... Better sebelum pegi korang tengok Google Map dulu... Lagi lak sekarang dah ade Street View kan... Lagi senang.. Lagi senang kalo korang tekan je link 'Google Map' ngan 'Street View' tu... Mrs. Yan dah siap-siap bagi link nak pi sana... :)

Okkaip, sambung balik cite on the wat nak pi sana... Dari pagi sebelum bertolak tu hujan lebatnyee deknon oiiiii.... Saja je tau... Tapi tula, ingatkan boleh sampai je terus terjun, rupanya ayak keruh weyhhh... Tak payah pi Melaka. Huhuhu... Jom tengok gambo... Tau korang tak sabo kan :p

 Hujan dari rumah lagi

 Ayaqqq keruh


 Ayaq sungai pun keruh




 View dari tempat 'flying fox'


Kak Elly and husband bersihkan pool

 Maggi kari and hujan adalah best fren

 Kat tempat men masak-masak ni chalet Mrs. Yan Mr. Aid, Iwan ngan Zani. Hat yang belakang tu chalet parent Mrs. Yan, Dayah ngan Nazrol. 




 Ni kami mandi kat kolam lain. Tak berapa nak keruh dari kolam tempat ktorang

 BBQ time





 Nampak tak Che Mat heksited... Best tau duduk kat bawah air ni sebab still rasa suam lagi



 Budak pregnant yang tak sedar diri :)


 Finally ktorang dapat gak mandi... Tapi tapi tapi, ni waktu pagi ea... Ktorang kena tunggu semalaman tok air ni penuh... Baru boleh mandi... Aisehhh...






 Tempat lepak kalo korang ada kem kat sini




 Last sekali, nampak tak pondok kecik kat belah kiri tu, tu chalet parent Mrs. Yan, Dayah n Nazrol tido.

Okkaip, tengok dah chalet dia kan... Yupp, memang tak besar. khas untuk tido je. Toilet kat luar ye deqnon... Tapi best la sebab toilet pun selesa. Air pun tak sejuk sebab pakai air bukit... So, tetiba rasa macam less is more... TV takde ye... ada tilam, bantal ngan kipas je... Kami memang bawak tilam ngan bantal lebih. Sapa yang rasa tak selesa ngan tilam and bantal yang derang sediakan, better korang bawak tilam sendiri, macam Mrs. Yan :p Keadaan ala-ala macam nak pindah duduk sana terus je masa tuh...huhuhu...

Okkaip, satu malam, kalo korang nak tido sini, harga chalet dalam RM80-RM90, tapi kalo korang nak balik hari, korang memang kena amik chalet gak tapi bayaran dalam RM40-RM50 macam tu. BBQ Pit RM10. Ada karaoke. Ingatkan boleh pilih lagu macam kat karaoke box kita selalu pi tu, rupanya dia jenis yang mintak lagu plesss... Macam kat kenduri kawen tuuh... Tok karaoke harga dia RM30 sejam... Breakfast kami mintak Kak Elly masak bihun goreng, RM26 satu tray. Sedap tau Kak Elly masak. Bihun tu macam korang makan bihun goreng masa korang kecik-kecik... Licin ktorang makan :)

Ok lah, sampai situ je, kalo korang call, Kak Elly tak jawab, korang teruskan lah usaha tu ye :)

-Thanks for reading-


0 comments:

Post a Comment