24 September 2014

Lost World Tambun, Ipoh Perak

24 September 2014

Assalammualaikum...

Entry terakhir sepanjang perjalanan Mrs. Yan ke Lost World Tambun nieh. Hahahaha... Ini lah kemuncaknye deknon... Dah takde dah. Makanan kat sini pun Mrs. Yan taktau apa yang sedap sangat. Lepas balik dari Lost World ktorang g makan satay ngan popia, tapi macam tak excited pun masa makan. Kot la sebab da penat kan... Esoknye sebelum balik PJ, ktorang singgah p makan kat Nasi Kandar Vanggey tuh pun Mrs. Yan macam tak selera nak makan... Ikut la tekak orang macam mana... Ada yang kata sedap, bagi Mrs. Yan bese jer. Hahahaha... Dan disebabkan semua makanan yang menerjah masuk ke mulut ni semua macam tak kena selera jer, so Mrs. Yan malas nak update pasal makanan sepanjang Mrs. Yan kat sana... Opppsss... Ada 1 makanan yang best. Makan roti cicah kat dalam sup kambing. RM10.00 kat dalam Lost World tuh.. Hahahaha... Ok STOP!!! Kita start cita pasal Lost World Tambun :)

Lepas check in kat Golden Roof Hotel, ktorang terus ke Lost World yang jarak dia lebih kurang 15 minit perjalanan dari hotel.

 Depan pintu masuk Lost World of Tambun

 Kaunter tiket. Dewasa = RM50, Kanak-kanak = RM43, bawah 90cm free

 Locker RM10. Jakun jap nak guna locker dia. Pastu bukan semua yang boleh guna lak tuh. Nanti kita pilih locker no berapa yang kita nak, masukkan 6 nombor pin. Kalo locker yang kita pilih tuh kosong, nanti pintu locker automatik terbukak. Kalo tak, korang try la masukkan no locker lain lak ea :)






 Puas mandi boleh bawak anak tengok haiwan lak. Dia ada zoo kat sini.

 Ni lah roti cicah sup kambing yang sedap tuh :)


 Ni part yang Mrs. Yan tunggu sebenarnye. Masuk dalam air panas.


 Bila pelepasan dugong secara tak terkawal, ni lah jadinyer... Penjaga dugong tengah syok kena sembur air ngan pak singa.




Tu jela yang best kat sana. Takde la ape sangat pun. Walaupun Sunway yang buat tempat ni, dia takde lah se gah Sunway Lagoon. Ikut la berapa ringgit je kita bayar nak masuk sini kan. Tapi kalo nak merasa pergi, boleh je. 

Sebab seronok nak main air, so takde la amik gamba sangat ea. Tapi korang kalo nak g, tak payah la try yang konon-konon air yang ada ombak tuh. Ingatkan ombak dia kuat, rupenyerrr ciss... Hahahaha... Pastu ada gelongsor. Kitorang pun excited la tergedik-gedik la nak main gelongsor tuh. Skali kena sound tak boleh pakai seluar yang ade zip. Derang takut zip tu boleh tercucuk kat pelampung kot. Bahaya la nanti. So korang kalo nak g sana pakai seluar yang takde zip okkaip... 

Ok, kalo korang nak g sini, Mrs. Yan tulis kat bawah ni waktu operasi dia kayh:

Lost World 

- Isnin, Rabu, Khamis, Jumaat = 11 pagi - 6 petang

- Sabtu, Ahad, Cuti Sekolah, Cuti Umum = 10 pagi - 6 petang

- Lost World Hot Spring & Spa = 6 petang - 11 malam

- Crystal Spa = 3 petang - 11 malam

- Selasa tutup kecuali masa cuti sekolah & cuti umum

Alamat :
Sunway Lost World of Tambun
No. 1, Persiaran Lagun Sunway 1, 
Sunway City Ipoh,
31150 Ipoh,
Perak Darul Ridzuan
Tel : 05 - 542 8888

-Thanks for reading-

3 comments:

CintaHati Lina said...

bestnye...even saya tinggal Kulim je pun...kalu nak balik Pahang mmg akan lalu IPOH ni..tapi..tak pernah lagi singgah2 tau...lepas ni wajib ni ajak mr.suami ke sinii...

thanks atas perkongsian.... salam kenal dan ukhwah dari mommylina

Yan|Aid said...

salam kenal dan ukhwah mommylina.

Tq sebab singgah ke SnappySmoothie

Jauh distance dari kulim ke pahang tuh... Next time blh singgah lost wolrd. blh refresh sblm sambung journey kn :)

nora.alam.akmal said...

terima kasih atas perkongsian..haha...

teringat2 plak sup ituuuu....sedap baq ang...

Post a Comment