16 September 2013

Marché Restaurant, The Curve


Allah Selamatkan Kamu, Mr. Aid

 

Assalammualaikum...
Lama tak menjengah ke SnappySmoothie. Dalam proses nak kumpul bahan jugak ni (alasan tak... Huhuhuhu). Ok, takmo cakap panjang, entry kali ni Mrs. Yan nak share pasal Marché Restaurant, The Curve. Sebutannya 'Mar-sye' sebab ada 'e tanda'. Asal perkataan dari bahasa French yang membawa maksud 'pasar'. Wallawei... Ada ciri-ciri cikgu bahasa tak??? Memang dah lama nak ke Marché ni sebab kalo korang lalu kat luar kedai, korang akan ingat dia memang pasar macam Cold Storage.

Oklah... Tanpa membuang masa, Mrs. Yan sematkan di dalam hati untuk membawa Mr. Aid celebrate bezday dia kat sini. Kenapa nak kena semat dalam hati, sebab regenya boleh tahan. Mrs. Yan dah penah datang sini sekali dulu. Sebab tuh teringin nak ajak Mr. Aid lak. Hukhukhukhuk.... :) Ktorang g hari biasa. Kalo time cuti, agak crowded pastuh mesti bising sebab Marché ni korang kena datang sendiri kat seksyen menu yang korang nak, then bila da siap, chef akan jerit je, dan korang akan berlari sambil membawa 'passport'. Wahahahahaha... Sangat layan diri kan... Rasa macam tak berbaloi dengan harga yang mahal. Tapi Mrs. Yan suka... :)









Yang kat atas ni kalo korang tengok, deco kat dalam restoran ni. Ni antara la tau sebab restoran besar. Kalo nak tau, korang kena datang sendiri la ea... Yang Mrs. Yan pegang tuh la 'guest card' atau 'passport' korang sepanjang kat dalam restoran. Kad ni akan diberi oleh penjaga kaunter kat pintu masuk. Jangan gado-gado sebab kad ni akan dapat sorang satu. Masuk je kat dalam restoran, kalo korang nak air, g kat seksyen air, mintak air ape yang korang nak, then bagi kad ni, derang akan cop. Nampak kan hasil cop kat kad tuh. Nanti, bila korang nak bayar, korang akan ke pintu belakang lak sebab cashier kat situ, tunjuk je kad, nanti derang pandai la key-in. Lepas tuh korang akan terus keluar. Kalo tetiba nak masuk balik, korang g la ke pintu depan dia, dapat kad yang kosong, pastu korang ulang la balik macam tadi. Lagi satu, setiap kad yang hilang, derang akan denda RM200 okkaip... :)










Plain Rosti & sausage in the making. Ni feveret Mrs. Yan. Kena pulak dengan dia punya sour cream... Huuuaihhh...


Kalo korang pencinta makanan, sure korang boleh paham kenapa Mrs. Yan suka tempat ni. Korang imagine tempat ni dapur rumah korang, pastuh semua ada kat dalam dapur. Heaven Kak Kiah oiiii.... Korang boleh je nak ngadap derang masak untuk korang kalo sanggup. Seriously Mrs. Yan rasa macam satu therapy bila kat dalam ni... Hohohoho....

Menu kami hari tuh:
- Red Apple with Dragon Fruit Juice, RM29.80 (2orang)
- Lamb Chop, RM36.90
- Sweet Corn (tambah kat lamb chop), RM3.00
- Plain Rosti with Sausage, RM20.80
- Salmon Fillet Grill, RM29.90
- Fruit Cake, RM10.90
- Air Mineral, RM3.00 

Sub-Total : RM134.30

Ni belum masuk service charge (RM13.43) ngan goverment tax (8.06). Sebab tuh tulis sub-total. Bila dah masuk additional charge kat atas tuh, baru lah dapat total = RM155.79. Kuikuikui... Takpe sekali-sekala makan mahal kannnn... Kalo tuh salah satu cara kita appreciate orang yang kita sayang, apa salahnya... Uhukkk...

Overall, makanan dia menepati la citarasa kami nieh. Sampai umah, still teringat kat set rosti, dengan lamb chop dia. Air lak kalo korang tengok, dia memang betul-betul jus lah. kalo nak sejuk, korang amik sendiri ais dalam box yang derang dah sediakan. Kalo nak tambah manis lak, derang akan bagi korang air gula, pepandai lah nak manis macam mana pun, Hohohoho...
Mr. Aid with his besday cake.

Kalo dah macam terliur tengok gambar, korang boleh la g ke Marché Restaurant, The Curve di:

Marché Restaurant,
Lot G87, 
Ground Floor,
The Curve,
Mutiara Damansara.

Tel : 03-77278461  
 

Lastly, untuk Mr. Aid, semoga panjang umo, dimurahkan lagi rezeki, dipermudahkan segala urusan, sentiasa berada dijalan-Nya, dilimpahi dengan sifat-sifat mahmudah, dan dijauhi dari sifat-sifat mazmumah. Amin...
-with luv, yan-
 


-Thanks for reading- 

2 comments:

Post a Comment